31 december, 2010

2010: It was the best of times..!

Nyår, hörrni! Man bör skåla som det här gulliga paret. Men jag sitter här och dricker kaffe och försöker hålla kvar de sista timmarna är 2010 - ett år jag är högst ovillig att lämna, helt enkelt eftersom det har varit så himla bra för mig. Best.Year.Ever. Möjligen. Jag har i alla fall svårt att komma på något år som slår det.

Och delvis för att 2010 har varit så bra, har jag haft svårt att hitta lästid eller snarare läsro. Det har funnits för mycket annat att pyssla med. Tittar jag i statistiken över lästa böcker syns det tydligt; jag snittar på det extremt låga drygt en bok i veckan. Kära nån. Det tycks som om eder boknörd har haft något slags liv istället. Å andra sidan har ju även det livet haft ganska mycket att göra med böcker - en försvarlig del av sommarens USA-resa tillbringades ju på bokhandlar och sånt... Jag drömmer fortfarande våta drömmar om McNally Jackson i New York.


Med det sagt, har jag ändå haft turen att stöta på ganska många riktigt bra böcker bland de få jag faktiskt hunnit läsa. Några av dem var:
Karl Ove Knausgård - Min kamp I
David Nicholls - En dag
Sofi Oksanen - Utrensning
John Ajvide Lindqvist - Lilla stjärna
Sjukt bra allesammans, på varsitt sätt.

Och så har jag ju haft nöjet att upptäcka några fantastiskt kul nya serier: Kate Carlisles böcker om bokbindaren Brooklyn Wainwright och Deanna Raybourns historiska deckare om Lady Julia Grey. De båda har en hel del gemensamt när man tänker på det; båda kan sorteras in under cosy crime och är himla kul att läsa, perfekta som avkoppling.


Icke att förglömma från bokåret 2010 är heller författarträffarna. Jag är oerhört glad över att ha haft möjlighet att gå på flera uppläsningar som varit något utöver det vanliga. Dels var det naturligtvis den legendariska, fullsmäckade, rockstjärneliknande träffen med Bret Easton Ellis i New York - wow, säger jag bara. Wow.

Och Sarah Waters, också i New York. Inte dumt det heller. Hur kul som helst att få höra henne berätta om The Little Stranger!

Och så var det ju Lovecraft-sightseeingen i Providence... Svettigt i 40-gradig värme, men väldigt roligt att se. Och Cthulhu reste sig som bekant ur havet ett par dagar senare.

Tack och lov händer ju inte allt kul på andra sidan Atlanten; här hemma har jag också varit på ett par superkul uppläsningar.
Först ut var Johan Theorin som visade gamla familjefoton och kartor och berättade öländska spökhistorier på Stadsbiblioteket i Lund i början av mars.
I november släpade jag mig ut i regnet - och tur var väl det, för det hade varit ruskigt tragiskt att missa Karl Ove Knausgårds framträdande (också det på Stadsbiblioteket i Lund). Medan det ångade av publikens blöta kläder, läste Knausgård på sjungande norska ur Min kamp I och fick åtminstone mig att gå hem vansinnigt inspirerad. Litteratur live när den är som bäst!

Jag önskar att jag hade kunnat avsluta uppräkningen med att säga att jag hade roligt på Murakamis framträdande i Oslo, men så blidde det ju tyvärr inte. Men jag tröstar mig med att tokpeppa inför den svenska översättningen av 1Q84. Pepp! Pepp! Detsamma gäller inför utgivningen av Siri Hustvedts The Summer Without Men och Amanda Hellbergs Döden på en blek häst, för att bara nä,na två. 2011 har mycket att leva upp till, men det lovar gott.

Ha ett underbart gott nytt år!
Må ni hitta oceaner av förträffliga böcker och nå ändå upp till månen!

6 kommentarer:

Liselotte sa...

Tack för ett strålande sista inlägg för det här året! Ha ett riktigt härligt Nytt År! P.S Vilka fina bilder från året som gick! Roligt att du delar med dig av året som gick.

Holly Hock sa...

Vilka underbara resor du varit på! Och vilket litterärt år! Önskar dig gott nytt! /Therese

Bokbabbel sa...

Jag suckar fortfarande avundsjukt över er fantastiska USA-resa

Calliope sa...

Var inte avundsjuk - du gör ju också en hemskt massa roliga saker! Och USA-resan var faktiskt inte så dyr som man skulle kunna tro, så det är fullt möjligt att planera en egen vid lämpligt tillfälle...*hint, hint* :)

Bokbabbel sa...

Javisst gör jag roliga saker, och som tur är Mr Bokbabbel minst lika resgalen som jag :)

a-lo sa...

Vilket fantastiskt bokår du har haft! Så roligt att läsa.

Jag skrattar lite åt "jag snittar på det extremt låga drygt en bok i veckan". Det är ungefär det jag mäktar med och är ganska nöjd med considering att olyckskorparna sa att jag aldrig skulle hinna läsa någonting när barn nummer 2 kom. Jag hade dock klarat av ännu mer om jag inte surfat så förbaskat mycket..