13 december, 2010

Långt utanför min comfort zone hittar jag en av årets bästa böcker

Jag ska villigt erkänna att jag var skeptisk till Sofi Oksanens Utrensning. Trots att den hyllats unisont av både läsare och kritiker tyckte jag att den verkade... tja, hur ska jag säga det?... väldigt tung och grå. En roman om kvinnor som far illa, krig och öststatselände - det kändes inte som min kopp te. Men ve den läsare som inte tar steget utanför sin comfort zone, tänkte jag. Jag lyssnade ju på Oksanen på bokmässan i höstas och det var ju intressant... Sagt och gjort, jag skaffade ett ex av Utrensning och började läsa. Och vilken otrolig tur att jag faktiskt gjorde det! Utrensning visade sig vara en av årets största och mest överraskande läsupplevelser.

Det jag framför allt slås av när jag läste Utrensning är hur oerhört skicklig Oksanen är som författare. Flera gånger under läsningen tänkte jag att hon omöjligen kan vara född 1977; texten var så mogen, så genomtänkt och så full av erfarenhet att den måste vara skriven av någon som är långt mycket äldre. Någon som har skrivit hela sitt liv, som har hunnit öva för att bli så här bra. Men nej, Oksanen är bara 33. Jag vågar inte ens tänka på hur sjukt bra hon kommer vara när hon är 50 om hon fortsätter likadant.

Utrensning handlar som sagt om ämnen jag oftast undviker att läsa om. Men Oksanen lyckas göra det spännande, engagerade och personligt på ett sätt som omedelbart fångar mig. Istället för att vara en bok om krig, förtryck och stora samhällsomvälvningar blir Utrensning en bok om två enormt starka kvinnor och deras liv. Ofta är det hemskt, tungt och fruktansvärt på ett sätt som gör att man ibland blir tvungen att lägga boken ifrån sig. Men Oksanen undviker alltid att gotta sig i det; hon skildrar det oftast sparsamt och återhållet. Det som gör att det ändå skär i själen är att hon är en mästare på detaljer. Hon vet precis vilken liten del av en scen som hon ska visa läsaren för att budskapet ska gå fram. Det är ruggigt - och det är ruggigt snyggt gjort, rent tekniskt.

Så trots mitt tidigare tvivel stämmer jag nu alltså in i hyllningskören. Utrensning är en fantastisk bok och en mer värdig vinnare av Nordiska Rådets Litteraturpris har jag svårt att tänka mig. Numera finns dessutom Utrensning i pocket, så passa på att kliva utanför din comfort zone du också!

Sofi Oksanen på Bokmässan i Göteborg i höstas

Utrensning har även belönats med Runebergspriset och Finlandiapriset.
Läs mer om Utrensning hos SvD, DN och Bokhora. Missa inte heller intervjun med Sofi Oksanen i Sydsvenskan.

9 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Jag har faktiskt tänkt att jag skulle skaffa den nu när den kommit i pocket. Men en tjock dyster roman, hur hyllad den än är.. jag vet inte. Jag tycker Knausgård kanske är aningens för dyster att lsäa när det är så här vintermörkt liksom. fast kanske bättre att läsa den nu innan jul, i januari kommer det BARA vara mörker ute. Inte perfekt läge för öststatsmisär, tänker jag.

Nattens bibliotek sa...

För mig är det nog årets stora läsupplevelse.Hon sätter faktiskt Estland på kartan

Calliope sa...

Bokmania: visst är det fantastiskt! Jag blir lika glad varje gång det händer.

Bokstödet: det gör hon verkligen. Att läsa boken fick mig att inse hur pinsamt lite jag visste om ett land som ändå inte alls ligger långt bort. Nyttigt.

Bokomaten: Knausgård är faktiskt inte så dyster. Tycker inte jag i alla fall. Visst är det tungt med hans far, men där finns många stycken som jag skrattade åt också, t ex beskrivningarna av fester när han var tonåring. Men jag förstår hur du menar...

Anonym sa...

Hade du läst något annat av henne? Jag var nämligen ganska tveksam till Stalins kossor, så jag vågar mig liksom inte på denna.

Evalinn sa...

Kul, jag måste läsa den. Har precis börjat på Stalins kossor.

Liselotte sa...

Åh, nu får jag faktiskt lust att läsa den. Jag har tidigare backat av samma anledning som du: tungt, grått och ont. Men en pocket och något utan min comfort zone? Ja, nu sätter jag upp Utrensning på min önskelista hos Adlibris/Bokus. Tack för tipset och en jättefin recension.

Calliope sa...

Hoppas ni gillar den lika mycket som jag gjorde, Liselotte & Evalinn!

Fullbokhylla: jag har inte läst något annat av Oksanen, så jag kan tyvärr inte jämföra med Stalins kossor :( Men det finns säkert någon annan här som vet?

Anonym sa...

Har känt likadant, dvs för tungt för mig. Men nu är jag övertygad :o) Det får bli läslektyr på resan till Kalifornien. Reser fredag morgon och blir borta några veckor, så ett par böcker till åker nog med. God Jul o Gott Nytt År!!/Pia

Calliope sa...

Åh Kalifornien! Gud så härligt! Nu längtar jag tillbaka... Hoppas du får en superbra resa :)