01 december, 2010

Köp den, läs den, älska den!

Det har snart gått en vecka sedan jag läste ut David Nicholls En dag och jag vet inte hur många gånger jag har satt mig ner för att skriva om den här på bloggen. Som ni märker har det ändå inte blivit någon text av det - och det bara för att En dag redan är så tokhyllad överallt. Den som ska göra pocketutgåvan av En dag någon gång i framtiden kommer ha en störtflod av kärleksfulla blurbar att välja mellan.
Själv gillade jag boken otroligt mycket, och just därför vill jag skriva något fantastiskt och originellt om den som gör att ni förstår att ni ska komma över alla "kan den verkligen vara så bra"-tankar som ni kanske har. Ja! säger jag. Den är faktiskt precis så bra som alla säger att den är.
Det händer inte ofta, men i fallet Nicholls måste vi alltså konstatera att hyllningskören har rätt. Jag tror att det handlar om att Nicholls skriver så sympatiskt och träffande om något som många känner igen: känslan av att plötsligt stå någonstans i livet 30+ och förvånat se sig omkring samtidigt som man undrar hur i all världen man hamnade där. Man var ju ung, hipp och helt annorlunda än alla andra, man skulle ju bli något STORT för tusan - och så blev det detta. Det är kanske ok, men vad hände med alla chanserna på vägen? Tog man dem? Vad hände och framför allt, vad skulle kunna ha hänt om man gjort annorlunda?

En dag är snyggt komponerad, välskriven, rolig, sorglig och extremt läsvärd. Eftersom jag fortfarande inte har kommit på något mer originellt än så att säga, hoppas jag att ni nöjer er med det. Den är bra. Läs den. Gör det innan filmatiseringen kommer nästa år, för jag tror som vanligt att boken är bättre.
Och ge den för allt i världen i julklapp till närmaste 30-45åring. De kommer gilla den! Möjligen kommer de också fatta avgörande beslut om sina liv efter att de läst klart. Det är en sådan bok.

Läs mer om En dag hos Enbokcirkelföralla, Hyllan och Bokhora.
Tack till Printz Publishing för läsex!

7 kommentarer:

Helena sa...

Håller med, en av få böcker som håller för hypen! Jag hade också väldigt svårt att formulera mig om den, men en recension blev det tillslut ;)( http://www.fiktiviteter.se/2010/11/08/en-dag/) Precis som du så fruktar jag filmen lite, har svårt att tro att Hollywood ska fånga bokens "själ" - ska nog undvika att se den tror jag, eller i alla fall vänta tills någon tillförlitlig intygar att den är ok ;)

It's all about Books/Bokbloggen sa...

Jag stod och vägde den i handen på flygplatsen i Amsterdam för en månad sedan och tänkte ärch nej, jag köper två andra. Jag hade inte hört talas om den alls då, men så fort jag kom tillbaka till Sverige hörde jag om den överallt. TYPISKT! Jag beställer den inom kort.

Calliope sa...

Helena: visst är den ett klassiskt fall av "det är svårare att skriva om det man gillar än det man ogillar"-sjukan!

It's all about books: Ja, beställ den! Den är som sagt en av de ytterst få böcker som håller vad den lovar. Fram för fler såna! :)

Emma Karlsson sa...

Jag ska ge den till min pappa i julklapp. Kan hända att jag smygläser den innan dess...

a-lo sa...

Jag ville läsa den i bokklubben, men vi har en strikt regel (kanske den enda regeln faktiskt..) om att boken ska finnas i pocket så den får vänta lite. Men jag blev inte mindre motiverad efter den här recensionen.

Nattens bibliotek sa...

Efter dessa lovord MÅSTE jag läsa den.

Calliope sa...

Jaa! Läs den, allesammans! Ni kommer inte att bli besvikna.