29 december, 2010

Fantastisk feel bad-roman

Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa.
Känn på det som en inledande mening i en roman... Man kan lugnt konstatera att Richard Yates går ut hårt redan från början i Easter Parade. Det är en inledning som förpliktigar, men som också lockar ungefär som en olycka man inte kan låta bli att titta på. Jag, som är en total sucker för snitsiga förstameningar, föll pladask och tillbringade några timmar mitt i julstöket med att läsa Easter Parade.

Och Easter Parade visade sig vara en alldeles förträffligt bra liten roman. Jag har inte läst Yates långt mer kända Revolutionary Road, men jag inbillar mig att det är lite oförtjänt som Easter Parade hamnat i skuggan av den. Berättelsen om systrarna Grimes uppväxt och liv är tragisk, spännande och gripande. Yates skildrar både systrarna och personerna som rör sig kring dem så väl att man efter en stund tycker sig läsa om gamla bekanta, om vänner. Det som framför allt träffar en är hur han genom små, små detaljer får fram människors mindre smickrande sidor, deras misslyckanden och grusade förhoppningar. Oftast är det inga stora saker det handlar om, utan bara vanlig vardag, men även de händelserna laddas och blir betydelsefulla.

Som sagt - misslyckanden finns det gott om i systrarna Grimes liv och Easter Parade är sannerligen ingen glad bok. Snarare är den väl själva sinnebilden av en feel bad-roman där allting börjar eländigt för att sedan bli ännu värre. Ändå är den inte deprimerande; skulle jag välja ett enda ord för att beskriva den skulle jag snarare säga finstämd. Melankolisk men oerhört välskriven. Man ska inte låta sig skrämmas av det mörka stråket, för då missar man en verkligt fin roman. Läs den kanske inte i mörkaste januari om du känner dig nere, men i mars? Eller ännu hellre nu, medan julgranen ännu lyser?

Guldstjärna till Norstedts som givit pocketutgåvan ett så snyggt omslag!
Missa inte heller Malin Ullgrens recension av Easter Parade i DN - mycket välskriven.

8 kommentarer:

Bråkiga katten sa...

Hm. Jag har boken hemma i hyllan (där jag har mina olästa böcker). Jag har varit och är nog lite rädd för den boken. Vill läsa men känner samtidigt ett mostånd. Det verkar så hopplöst och kört redan från början. Men efter att ha läst din fina beskrivning av boken så känner jag att jag kommer att våga läsa den, Tack!

Den besatta sa...

Åh, den är ju så bra! Jag har läst tre av Yates romaner nu, och han har skaffat sig en plats på min favoritlista.

Calliope sa...

Glad att kunna övertala dig, Mrs Pollifax! Hoppas att du gillar den lika mycket som jag gjorde.

Den besatta: vilken gillar du bäst? Jag har funderat på att läsa något annat av honom men vet inte var jag ska börja. Revolutionary Road?

Magnus Axelsson sa...

Jag gillade också Easter parade väldans mycket.

Har du funderat något på varför man valde att inte översätta titeln på boken?

Magnus Axelsson sa...

Jag gillade också Easter parade väldans mycket.

Har du funderat något på varför man valde att inte översätta titeln på boken?

Cinnamon sa...

Gillade både Revolutionary Road och Easter Parade. Men Easter Parade var snäppet vassare tycker jag.

Calliope sa...

Låter betryggande! Då har jag börjat med rätt bok :)

Och nej, jag har inte funderat på titeln. Hur så?

Magnus Axelsson sa...

Jag menar att titeln syftar på den parad som Sarah och hennes blivande man deltar i i början av boken. Men varför har man inte gett boken titeln Påskparaden eller något liknande?