03 januari, 2011

Kärlekshistoria för boknördar

Egentligen hade jag inte alls tänkt läsa den, Anneli Jordahls bok med den monsterlånga titeln Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) - men så läste jag om den hos Bokbabbel och tänkte att jo, den verkade nog lite intressant ändå. Så slank den med hem från biblioteket ett par dagar senare. Och tur var väl det, för annars hade jag missat en alldeles förträfflig liten bok.

Jag skulle vara din hund... handlar om Ellen Key. I romanform får vi följa henne under flera år, när hon har en affär med den på annat håll gifte litteraturrecensenten Urban von Feilitzen. Ellens och Urbans kärlekshistoria är en relativt kysk sådan; de träffas bara några få gånger och den största delen av deras relation utspelar sig istället i de glödande heta kärleksbrev de skickar mellan sig. Att det i första hand är en intellektets passion gör den dock inte mindre intensiv. Glädjen i att ha funnit någon som tänker på samma sätt, någon som funderar över samma frågor, är enorm. Den skapar en oerhört stark samhörighet mellan Urban och Ellen.

Samtidigt är det naturligtvis också en problemfylld relation. Urban är och förblir gift. Ellen väntar, hoppas och förtvivlar om vartannat. Hon fyller livet med arbete istället och försöker glömma smärtan över att inte få familj och barn. Jordahl skildrar hennes ökande desperation trovärdigt, medkännande och intensivt.

En åldrad Ellen i sitt bibliotek

Kärleken till Urban är dock bara en av två passioner i boken. Den andra stora kärleken är den till böckerna, till skrivandet och litteraturen. Igenkänningsfaktorn är skyhög för alla boknördar och hade det inte varit en biblioteksbok jag läste, skulle jag ha tagit fram pennan för att stryka under alla fantastiska citat jag hittar. Detsamma gäller många av de andra formuleringarna också; Jordahl skriver med ett originellt, levande språk som ligger nära huvudpersonernas tankevärld. Jag gillar det skarpt.

Så nu rekommenderar både jag och Bokbabbel Jag skulle vara din hund... Vad väntar du på? Spring och köp! Finns i pocket. Och man behöver inte alls vara intresserad av Ellen Key eller ha en massa förkunskaper om henne för att uppskatta boken. Det går alldeles utmärkt att läsa ändå.

5 kommentarer:

Bokbabbel sa...

"Word!" säger jag helt fantasilöst

Mrs Calloway sa...

Jag var helt tagen av boken. Och synen på Ellen Key, den mäktiga, myndiga förändrades under läsningen. Hon blev en helt vanlig, skör människa så sårbar i sin omöjliga kärlek. Ett besök på Strand rekommenderas också

Calliope sa...

Åh, har du varit på Strand? Jag har aldrig varit där men blev ruskigt nyfiken på att åka dit och titta när jag läste boken.

Anonym sa...

Vi är många som ivrigt väntar på Ronny Ambjörnssons stora bok om Ellen Key.
Tidigast kommer den ut hösten 2011.

lena kjersén edman

P S Att bo på Strand är ett äventyr.
På många sätt!

Susanna sa...

Ja, Strand är ljuvligt. Får jag också rekommendera ett besök på Övralid, Verner von Heidenstams hem, när ni ändå är i faggorna. Även det ett vackert hem om än betydligt stramare än Ellen Keys ombonade Strand.