21 januari, 2011

Själva definitionen på en mellanbok

Isländske Arnaldur Indridason tillhör de författare jag läser allt av. Ända sedan jag av en slump kom över Glasbruket när den gavs ut på svenska, har jag ivrigt läst varenda ny del i serien. Det ska väl i ärlighetens namn sägas att alla delarna inte har varit riktigt lika bra, men överlag har serien hållit hög kvalité. Även de dåliga delarna är ok, och de bra - de är sjukt bra. Jag gillar miljöerna och personerna och tycker om hur böckerna ofta riktar in sig på psykologin bakom brottet istället för bara på jakten efter mördaren.

Den senaste boken i serien är Mörka strömmar. Här syns nästan inget av seriens huvudperson, polisen Erlendur, utan istället får vi följa hur Elínborg, en av hans kollegor, löser ett fall där en våldtäktsman hittas mördad i sin lägenhet. Kvinnan han drogat ner på krogen och släpat med sig hem blir naturligtvis misstänkt i första hand, men hon säger sig inte minnas något alls av vad som hänt. Det finns också andra tecken som pekar på att mordet begåtts av någon annan - men vem var då i så fall denne tredje person? Elínborg får ett tufft fall att lösa när ingen av de inblandade vill berätta sanningen.

Mörka strömmar puttrar på i ganska lugnt tempo. Den är helt ok, men jag hade gärna sett att man skruvat upp temperaturen i plotten några varv. Elínborg gör också bra ifrån sig som huvudperson, men hon har inte samma utstrålning som Erlendur. En trevlig mellanbok med andra ord, men kanske främst intressant för dem som gjort som jag och följt serien från början.

Andra har också läst Mörka strömmar och tyckt till: Violens boksida, Bokvalen och Smålandsposten.

4 kommentarer:

Caroline sa...

Jag läser också Indridason, sedan jag stötte på honom under en kurs på högskolan då vi bara läste spännings- och kriminallitteratur. Men finns det inte ett par böcker till som inte är översatta ännu, även om de skrevs före dem vi har läst?

Calliope sa...

I vilken ordning de skrevs vet jag inte, men jag tror att det finns fler titlar som väntar på översättning. Hoppas det! Och hoppas att de kommer snart!

Malin sa...

Ville bara säga tack för en fantastisk blogg om böcker.
/Malin

Calliope sa...

Tack! Så glad jag blir!