11 januari, 2011

Intet nytt på topplistan. Eller?

Nöje för boknördar: på den här sidan kan man ta reda på hur New York Times boktopplista såg ut dagen man själv föddes. Tipset kom från någon på Twitter (har tyvärr glömt vem..?) och när jag testade kunde jag konstatera att på min födelsedag var det fantasy och romantik som gällde. Tolkiens Silmarillion låg på förstaplatsen, tätt följt av McCulloughs The Thorn Birds. Lite förfärad inser jag också att John Le Carré verkligen har varit i ropet länge; jag är inte purung och han låg på topplistorna redan när jag var nykläckt. På tredjeplatsen hittar vi hans The Honourable Schoolboy.
Still going strong

Längre ned bland topplistetitlarna finns namn som Anaïs Nin, Marilyn French, Phillip Roth och John Fowles.
Många av författarna på listan är alltså sådana som fortfarande säljer bra och är aktuella. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag tycker att det är kul eller tragiskt. Klassiker i all ära, men borde det inte ha hänt mer sedan dess? Och framför allt: kommer vi hitta Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann på pockettoppen även år 2050? *insert: valfritt skräckfilmssoundtrack*

Ta reda på vilka böcker som låg på listan när du föddes här! Missa inte att du måste skriva datumet med snedstreck emellan, precis som det står i exemplet, för att det ska fungera.

5 kommentarer:

Sara sa...

På min födelsedag verkar Borta med vinden-fortsättningen "Scarlett" ha legat i topp, tätt följt av Kings "Köplöst" och en John Grisham roman.

camilla sa...

Kul grej! Colleen McCullough och John Irving låg etta respektive tvåa när jag föddes. Och Danielle Steele på en sjätteplats. Kul att de har länkar till mer info om böcker och författare.

Bokomaten sa...

Jag tycker det låter som generellt väldigt bra böcker på topplistan på din födelsedag. Det är väl bättre än inaktuellt skräp? Inte för att allt som är inaktuellt skulle vara skräp, det menar jag inte. Men jag hoppas också på bra böcker på min födelsedag. Måste naturligtvis kolla genast.=)

Bokomaten sa...

Ja, det blev an salig blandning av Graham Greene, Tolkien, Judith Kranz, Sidney Sheldon, Richard Adams och Robert Ludlum. Ungefär lika splittrat som min egen boksmak, haha, så kanske inte så konstigt att man bev som man blev.=) Kul att ha läst tre av dem dessutom tycker jag då.;) Adams, Greene och Tolkien. Även om det är andra böcker än de som var på listan. Försökte mig på Sheldon, men tröttnade efter 3 sidor.;)

Calliope sa...

En oväntad bonus är att man nu kan börja gissa ålder på bokbloggare som tidigare varit hemliga... ;)