13 januari, 2011

Rätt om Rosengåva

Många av er som hamnar här på Calliope Books har googlat på antingen Rosengåva, Rosengåva + slott eller Flickan vid stenbänken + dvd. Kul! Välkomna hit! Jag är ett stort fan av både Maria Gripes skugg-böcker och av den gamla tv-serien (även om den kanske inte åldrats med enbart värdighet - mer om det här).

Just för att ni är många, ska jag passa på att göra en rättelse. Jag har tidigare skrivit att tv-serien Flickan vid stenbänken spelades in på Vittskövle slott nära Åhus, men det är fel. Vittskövle är förvisso likt det slott som syns i serien, men det är inte det. Arild och Rosilda gick omkring i rosenträdgården på västra sidan Skåne. Verklighetens Rosengåva heter Trolleholm och inget annat. Det syns tydligt om man jämför bilder ur serien (överst) med nytagna bilder av Trolleholm.
Mycket enkelt att klura ut när man väl ser det, men inte alldeles enkelt att googla sig fram till (förrän nu, då).
Trolleholm ligger strax norr om Eslöv i Skåne och används idag främst till konferenser och evenemang. Stjärnorna på slottet har spelats in där, vilket onekligen förstör lite av Rosengåva-vibbarna...

Ber om ursäkt för att det blev fel tidigare! Hoppas att inte någon stackars boknörd har vallfärdat till fel ställe.

Den som vill veta mer om Trolleholms slott kan titta här. Missa inte att kika på deras fantastiska bibliotek som bland annat syns här, näst längst ned... ojojoj, så fint!

8 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Nämen, jag har ju faktiskt varit på väg till Vittskövle, på grund av det du skrev sist. Trolleholm har jag besökt flera gånger (men nej, inte kopplat det till Rosengåva). Måste återvända. Eller vallfärda då.

Bokbabbel sa...

Det där ser ju lite ut som slottet Greveholm i bästaste julkalendern ever, "Mysteriet på Greveholm"!

Anonym sa...

Jag blev nästan lite lättad jag, för jag har grämt mig över att ha bott så nära Vittskövle och INTE vallfärdat dit - men nu vet jag ju att jag gjorde helt rätt som flyttade västerut! Återstår att åka till Trolleholm alltså! Vi kanske skulle förlägga en bokbloggarträff där?

Calliope sa...

Tur att ni inte har hunnit fara alldeles fel på grund av mig... Och som sagt, Trolleholm är ju närmare civilisationen, så det är bra! Bokbloggarträff där? Ja, varför inte? Det kunde vara ngt att tänka på längre fram när det blir varmt och fint väder.
Har inte tänkt på att det liknar Greveholm, men det gör det ju. Lite kul!

Inkling sa...

Vad konstigt! Jag minns att jag läste att det var på Vittskövle de spelade in, när serien var ny. Tack för rättelsen. Tur att jag varit på båda slotten flera ggr!

Catrin sa...

och jag tror att en mycket tidig TV4-produktion spelades in där också. Har nu förstås glömt vad den hette

Calliope sa...

Inkling: skulle det kunna vara så att de kanske spelade in på båda ställena? Exteriören är ju definitivt Trolleholm, men inomhusscenerna kan ju vara filmade på annan plats. Vet inte alls om det är så, det var bara en tanke.
Det som talar mot tanken är förstås att Trolleholm som sagt använts flitigt för en mängd tv-inspelningar. Enklare att vara där också eftersom Vittskövle ju är privatbostad.

Anonym sa...

Vad kul! Jag har också besökt Trolleholm slott och tyckte det var underbart, men har heller aldrig kopplat ihop det med Rosengåva. Jag älskar Skugg-bokserien men har aldrig sett TV-serien, kanske är dags nu?