10 maj, 2011

Nice to meet you, mr Auster

Så kom han då till sist - mannen, myten, den levande legenden, den moderne klassikern - you name it - Paul Auster. Pålåster. Himself. Hörsalen i Kulturhuset i Stockholm var fylld till bristningsgränsen och de olyckliga som inte fått biljetter samlades i ett annat rum för att följa alltsammans på storbildsskärm. Jag satt på fin plats nära scenen tillsammans med Boktoka, Bokbiten, Helena (Dark Places) och Pia Printz, och hade strålande utsikt.


Kvällens samtal på scen leddes av NRK:s Hans Olav Brenner, som gjorde ett helt ok jobb. Han var påläst och ställde för det mesta bra frågor, även om jag gärna skulle ha sett att det handlat något mindre om böckernas handling - den kan man ju ändå läsa sig till på egen hand.

Auster talade bland annat om hur det var att åldras (och nog såg han lite gammal, grå och hopsjunken ut stundtals - men fortfarande med osviklig utstrålning), om sitt förhållande till böckernas karaktärer (de talar till honom och han lyssnar och han saknar dem när böckerna är slut) om USA:s in- och utrikespolitik (han förutspår vinst för Obama i nästa val) och om hur han bär sig åt när han skriver (innehållet i berättelsen bestämmer formen).
Jag skulle gärna ha lyssnat på alltsammans igen, för jag måste erkänna att jag var tillräckligt starstruck för att nog missa en del av vad som sades. Jag menar - Paul Auster. I samma rum som jag! Har inte riktigt kommit över det än.Efter samtalet var det signering och vi steg på lätt darrande ben fram, med varsin bok tätt kramad i famnen. Eftersom det var så många som ville ha signerat, fanns det inte tid för personliga signaturer, men jag är mycket nöjd med min:

Bia Sigge på Pocketshop hävdade att Paul skrev "Mats" i alla böckerna, och jag är beredd att hålla med... Eller vad säger ni? Hur som helst, jag är nu ägare till en läskigt snygg, signerad utgåva av klassiska New York-trilogin. Fet #win på den, som man skulle sagt på Twitter.

Men - det var inte slut där. Dagen därpå hade jag och Pia lyckats få biljetter för att vara publik vid inspelningen av Babel, där bland andra Paul skulle intervjuas. Vi satt längst fram - och oj, så bra det var! Paul satt fem meter framför oss och svarade intressant på frågor som var riktigt bra. Nästan så att Babel var bättre än framträdandet på Internationell författarscen, får jag säga. Litet, intimt, intressant och jättespännande!

Så här såg det ut när vi väntade på att inspelningen skulle börja;
tyvärr var det strikt förbjudet att ha på mobiler etc under inspelningens gång.

Så, ännu lyckligare gick vi därifrån och fick dessutom med oss varsin snygg tygpåse med Babel-logga. Helt outstanding. Jag kunde inte vara mer nöjd!

Babel med Paul Auster sänds nästa torsdag, 19 maj. Missa inte!

Paul Auster besökte även Stadsbiblioteket i Malmö. Det framträdandet kan ni titta på här.
Och imorgon utses han till hedersdoktor vid universitetet i Köpenhamn. Läs mer om det här.

10 kommentarer:

Bokomaten sa...

Herregud! Herregud! Jag hade svimmat, minst! Tog mig inte till Stadsbiblan i Malmö, men var ett par hundra meter därifrån. kanske tur med tanke på att de lyckades klämma in 600 personer där. och håller med om att det står Mats. Han måste ha blivit bokbloggare. Varför skulle han annars slänga in ett helt orelaterat M på sidan? (alltså, alla manliga bokbloggare verkar börja på M)

Boktagen sa...

Åh, vad roligt att få en autograf från sin favorit! Såå roligt för dig!!

Mrs Calloway sa...

Din lyckans ost! Jag gillar både Paul Auster och Siri Hustvedt. New York-
trilogin älskade jag. Vem skulle inte ha blivit starstruck???

a-lo (the book pond) sa...

Wow, vilken helg! Låter underbart roligt. Ska du rama in den signerade boken nu då ;)

Jag var inte heller i Malmö, men tittade på livesändningen - med skämskudden redo. Tyckte den där Lise-människan som intervjuade hade så piiinsam engelska + att hon knappt ställde några följdfrågor. Känns på din beskrivning som att Babel gjorde ett långt bättre jobb.

Frida sa...

Jag var också på Babel. Det var riktigt bra!

Fru E sa...

Åh, jag är så avundsjuk så jag tror jag dööööör! Auster som är min favorit (eller en av dom i alla fall)! Vilken toppen-kväll du verkar ha haft!

Calliope sa...

Hm... här fanns det kommentarer - innan det stora Bloggerhaveriet häromdagen. Skriv gärna igen; det är alltså inte jag som har varit elak och tagit bort era inlägg!

Evalinn sa...

Åh, lyllos er!

Mikael Holmström sa...

Aha, då var det inte min dator det var fel på... Nå: bara att ödmjukt låta sig digna av avundsjuka (på Austermötena alltså, inte blogghaveriet). Lät riktigt überfint! Förresten verkar folk ha fått plats i Malmös lilla bibliotek när han gästade där. Undrar hur det gick till.

Vixxtoria sa...

*inte avundsjuk, inte avundsjuk, inte avundsjuk*

Mats, förresten? Fånigt namn.