17 maj, 2011

The Tiny Book

Med sina 13x13 cm ser den nästan mer ut som häftet till en cd-skiva än som en bok, Andy Kaufmans roman The Tiny Wife. Men låt inte formatet lura er – innanför de lila pärmarna döljer det sig en roman som är allt annat än liten.

The Tiny Wife börjar med ett bankrån i Toronto. Tjuven kommer in och viftar med pistolen, skjuter ett skott i taket för att visa att han menar allvar, men tar inte några pengar. Istället avkräver han bankens besökare på varsitt föremål, hotar dem så att de lämnar ifrån sig den sak de de just då bär på sig som har högst känslomässigt värde för dem. Alla lämnar olika saker; någon ger honom föräldrarnas bröllopsfoto, någon en älskad bok. Tjuven förklarar att han genom denna handling rånat var och en av dem på 51% av deras själ och att detta kommer få ödesdigra konsekvenser. De måste lära sig hur man får själen att växa tillbaka, annars kommer de att dö. När sedan de rånade efter ett kort tag en efter en börjar gå hädan på de mest bisarra sätt, inser de som är kvar att tjuven menat allvar. Men hur får man själen att växa?

Plotten låter konstig när man återberättar den, men när man läser The Tiny Wife är berättelsen helt logisk, inom sina egna ramar. Kaufman skriver originellt, underfundigt och kärleksfullt om rädslor och relationer. Det kunde ha blivit smetigt och pseudodjupt à la Paulo Coelho, men det blir det inte. The Tiny Wife är tvärtom allegorisk, tänkvärd och äkta. Det är svårt att inte gilla den.

I Sverige finns The Tiny Wife i skrivande stund bara att köpa på Pocketshops butiker. Kaufman har även skrivit två andra romaner, The Waterproof Bible och All My Friends Are Superheroes. Titta in på Kaufmans webbplats för att läsa mer om dem. Där finns också en video med en uppläsning av ett stycke ur The Tiny Wife.

Andra som också läst: Böcker, böcker, böcker och Bokbiten.

4 kommentarer:

Bokomaten sa...

Det här låter faktiskt jättejättebra! Har lite för ont om tido ch för mycket på läslistan och ont om pengar (ok, ursäkter) för att köpa fler böcker just nu dock. Men gillar idén. Påminner lite om Janne Tellers Intet i att man får avstå från det som är en kärast, men att det sedan skulle leda till döden låter ju helt skruvat men en intressant vändning!

Calliope sa...

Om jag frestar lite genom att säga att du läser ut den på max två timmar och att du gärna får låna mitt ex gratis..? (Här efter kan du lägga till ett ondskefullt boklangarskratt)

Ela sa...

Lägger till The Tiny Wife på inköpslistan!

Bokomaten sa...

Då säger jag, ja, tack.=)