01 maj, 2011

Stockholm läser Norrtullsligan - och jag också

Stockholm läser är ett samarbete mellan stadsbiblioteket i Stockholm och Författarcentrum Öst. Tanken är att alla stockholmare (och alla andra också, naturligtvis) ska läsa en och samma bok, för att sedan mötas i samtal och aktiviteter kring titeln de läst. Årets bok i Stockholm läser ärElin Wägners Norrtullsligan från 1908.Norrtullsligan handlar om fyra unga kvinnor som är ganska ovanliga, rentav rebelliska med den tidens mått mätt: de delar lägenhet och arbetar, försörjer sig själva genom att jobba på kontor. Genom huvudpersonen Elisabeths skarpa iakttagelser får vi följa med dem på arbete, genom förälskelser, fattigdom och på möten där kvinnornas villkor på arbetsmarknaden diskuteras. Wägner skriver snabbt, enkelt och vasst, och visar tydligt hur svår situationen ofta var för de första kvinnorna som vågade stå på egna ben. Det är lätt att läsa och man lär sig mycket under tiden.

Min enda invändning är att boken är lite i kortaste laget; man hinner inte riktigt lära känna karaktärerna på de 120 sidorna, hinner knappt in i berättelsen förrän den tar slut. Å andra sidan är det kanske bra om boken inte är för lång om den ska fungera även för läsovana personer i Sthlm-projektet. Mycket att diskutera finns där i alla fall, så alla som hakar på bokcirklarna som anordnas i samband med projektet kommer ha det riktigt kul!

Stockholm läser har en Facebooksida där du kan läsa mer om Norrtullsligan och alla aktiviteter som planeras kring den.

3 kommentarer:

enligt O sa...

Läste den idag och tyckte om den, men håller med om att den gärna fått varit längre!

Calliope sa...

"Always leave the audience wanting more", typ.

Bokomaten sa...

Gillar tanken på att läsa samma bok, en hel stad. Väldigt gammeldags folkbildning över det men på ett positivt sätt. Undrar hur de valde ut bok?