20 mars, 2012

Ungdomsböcker och boktipsare de luxe

De senaste månaderna har jag å jobbets vägnar fått läsa flera nyutkomna ungdomsböcker, både av svenska och utländska författare. Och det har gjort mig så himla GLAD! För det finns ju så mycket bra att läsa om man är ung nu. Så fruktansvärt mycket bra. Nästan allt jag har läst har hållit galet hög kvalité. Alldeles underbart!


Jag vet inte om det är jag som hade otur när jag var ung/tonåring, om jag kanske missade en massa bra eftersom jag inte hade någon som kunde visa mig vad jag skulle läsa, men jag har en stark känsla av att det kommer ut så väldigt mycket fler, väldigt mycket bättre ungdomsböcker nu än vad det gjorde då. Vet någon om det är så eller om jag är helt ute och cyklar?
Nog för att man så här i efterhand har hittat många bra böcker från den tiden också, men det känns ändå inte som om utgivningen kan mäta sig med hur det ser ut idag. Det skrivs om så många olika saker, på så många olika sätt. Jag hittar ständigt böcker där jag tänker Om jag ändå hade läst den här när jag var i den åldern...! Antingen för att jag hade tyckt att det hade varit sjukt spännande, eller för att jag verkligen hade behövt att läsa om någon som befann sig i en specifik situation. (Här menar jag inga krissituationer, utan bara alla möjliga stunder, när man läser om någon som har det likadant som en själv, att man förstår att man inte är ensam om något = guld värt, framför allt när man är ung och kanske inte alltid vågar prata om saker).


Så det är själva böckerna - det är fantastiskt att de finns. Jag hoppas verkligen att de når fram till sina tänkta unga läsare, till dem som både behöver och uppskattar dem.
Och det är där jag blir ännu gladare när jag tänker på att det nu finns så många fler sätt för unga att hitta böcker än det fanns när jag var tonåring. Tänk om jag hade haft tillgång till internet och bokbloggar och förlagssidor och författarbloggar och ... Kanske är det på ett vis tur att jag inte hade det. Kanske mådde min plånbok bättre av att jag levde ovetande. Men ändå - jag blir helt lycklig när jag tänker på hur många underbara barn- och ungdomsböcker det finns, och på hur många underbart bra bloggar mm det finns där man kan läsa om allt nytt och få tips! Fortsätt, alla! Både ungdomsbok-författare, -förlag och- boktipsare de luxe! Ni gör ett fantastiskt jobb!

6 kommentarer:

Full bokhylla sa...

Ja, men precis det här har jag tänkt mycket på. Om det kommer fler bra böcker nu eller om det är det att våra jämnåriga skriver om sin ungdom och den liknar vår..

Skrev om det här: http://fullbokhylla.wordpress.com/2011/07/31/ung-nu-och-da/

Bokomaten.. sa...

Åh, men vilket härligt tokpeppinlägg!
Jag tror faktiskt att det kommer mycket mer nu än för 20 år sedan då det var Gripe, Svedelid, Cannie Möller och Wahlströms översatta ungdomsböcker som gällde. Det har blivit mindre fult att skriva ungdomsböcker också tror jag. Även om det fortfarande finns en prestige som gör att författare som Petter Lidbeck väljer att ge ut under fiktivt namn när han ger ut vuxenböcker för att slippa alla förutfattade meningar..

Janina Kastevik sa...

Håller med dig i din spaning, jag tycker också att det verkar finnas mycket bättre ungdomsböcker idag än när jag var tonåring. Tycker mig märka att både statusen, bredden och kvaliteten har ökat på ungdomslitteraturen.

Men Full bokhyllas teori var intressant. Kan det vara så att jag tycker att böckerna är så bra eftersom jag numera är generationskamrat med författarna?

Calliope sa...

Intressant tanke från Full bokhylla! I vissa böcker kan det nog absolut vara så att man gillar dem mer eftersom man kan koppla till miljön och tidsandan etc i och med att man är jämngammal med författaren. Men generellt tror jag nog mer på att det helt enkelt kommer fler/bättre/annorlunda böcker nu; det finns ju så mycket som är bra, som inte alls anknyter till det man själv har upplevt utan bara rakt igenom är BRA!
Det känns som om författarna (och förlagen) tänker annorlunda idag om vad som kan och bör skrivas, att de är friare och modigare. Och roligare... :)

Lena sa...

Jag tror absolut det skrivs mer bra böcker idag än förr...även om jag läste många som jag tyckte var bra på den tiden som te.x Kitty och Mary Lou-böckerna av Carolyn Keene, Enid Blytons Fem-böcker, Bent Linders böcker om Dante och så klart massa hästböcker som alla tjejer lästa utom möjligtvis jag:)

Anonym sa...

När är förr?
Skrev dessa författare inte bra ungdomsböcker?
Lloyd Alexander, Aidan Chambers Gillian Cross, Inger Edelfeldt, Stig Ericson, Robert Cormier, Jostein Gaarder, Maria Gripe, Ursula K le Guin, Susan Hinton, Lois Lowry,John Marsden, Max Lundgren, Michelle Magorian, Mikael Niemi, Per Nilsson,Katherine Paterson, Meredith Ann Pierce, Peter Pohl, Bjarne Reuter,Robert Westall,MAts Wahl, Sven Wernström, Cynthia Voigt??????????