31 december, 2008

Hej då 2008!

I natt drömde jag att jag träffade Jan Kjaerstad. Det hela var mycket intressant, vi befann oss på något slags hotell och pratade om hans romaner. Sedan bestämde han sig plötsligt för att gå iväg ut i trädgården och fangirlig som jag är sprang jag naturligtvis efter. "Vänta på mig, Jan!" ropade jag men han fortsatte gå. Längst bort i trädgården fanns en sjöstrand där en stor båt hade lagt till. En folksamling stod på stranden och pekade ut mot vattnet där någon hade trillat i. Jag vadade ut i vattnet och drog upp den nödställde, som visade sig vara en orangutangunge. Den blev väldigt söt när den kom upp på land och torkade. Jag avstår från att tolka drömmen och nöjer mig istället med att konstatera 1) det var trevligt att träffa Jan Kjaerstad och 2) jag drömmer visst lika nördigt som jag tänker i vaket tillstånd.

Bortsett från mitt nattliga möte med Jan, händer det ytterst lite på bokfronten. Vi hade en Paul Auster-lookalike på butiken häromdagen; mitt stackars hjärta slog sjutusen slag på den halva sekund det tog att förstå att det inte var den jag trodde. Besviken!

Jag hade också vaga planer på att göra en grandios guldstjärne-utdelning bland böckerna jag läst under 2008, men vid en närmare titt visade det sig vara tunt med kandidater. 2008 tycks ha varit ett milt uttryckt mediokert bokår för min del. Där har förvisso funnits några fantastiska titlar; Siri Hustvedts The Sorrows of an American tar lätt förstaplatsen som årets bästa roman och hennes käre make gjorde mig väldigt glad när han med Man in the Dark visade att han fortfarande är att räkna med.
Jag har också läst en hel del bra fantasy, av Patricia Briggs och Carrie Vaughn till exempel.
Bästa svenska var precis som förväntat John Ajvide Lindqvists Människohamn och bästa utländska spökstämningen hittade jag i Harwoods The Seance.

Men bortsett från dem har det varit påfallande många menlösa böcker. Inte dåliga, men inte heller något att komma ihåg. Trist! Ett par ordentliga besvikelser fanns där också. Mest påfallande svenska magplask var Ulrika Kärnborgs Myrrha som lovade gott men som vid en närmare titt bara visade sig vara konstig och stolpigt skriven. På besvikelselistan hamnar också Meyers Breaking Dawn. Sjuuukt efterlängtad men sjuuuukt långtråkig de första tre fjärdedelarna. Tack och lov att den tog sig till sist. Men sedan kom filmen och då var allt om inte glömt så åtminstone täckt av Edward-glitter igen.


Hoppas att ni alla får ett riktigt gott nytt år!
Må många underbara böcker komma i er väg!

4 kommentarer:

Anonym sa...

OMG, en Paul Auster-lookalike i butiken! Jag hade regredierat till en fnissig, tuggummituggande tonåring typ Peter Jöback-fanet i Nile City (Percy Tårar?). Alternativt sprungit iväg, som jag gjorde när THE Pålåster stod i samma bokhandel som jag...

Gott nytt år! John Harwood ska bli en av mina nya litterära bekanskaper 2009, har jag bestämt. Tack för tips!

Calliope sa...

Hehe, jo jag tog skydd bakom närmsta bokhylla och stack försiktigt upp huvudet för att se om det verkligen...nej, det var det ju inte :(

Jag tror du kommer få det hur trevligt som helst med Harwood; The Seance var som sagt en höjdare om man gillar viktorianskt spök. Jag tänkte köpa hans första bok också, The Ghost Writer; tror att den också kan vara helt ok.
Gott nytt till dig också!

Mikael Holmström sa...

Mycket intressant dröm! Var det förresten fullmåne i drömmen? Kan det i så fall vara en variation på varulvstemat? Det är nog den rimligaste förklaringen: vanliga människor blir varulvar, men Jan, han blir en näpen orangutangunge. Alternativt symboliserar orangutangungen en vid första mötet dålig roman, som tar sig efter ett tag.

Även mitt läsår toppas av nämnda Hustvedt - men jag skulle gärna vilja läsa om den ett tiotal gånger för att tillgodogöra mig den bättre. Var det förresten nån som såg GP:s senkomna men sällsynt läsvärda recension? Se annars här: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=404&a=463087

På den svenska sidan var Ajvide förstås bra, men när det kommer till nummer ett är det min oironiska, ickepopulärkulturella sida som får bestämma: Brunos "Svart som silver" - jävligt bra, helt enkelt. Tack för det! :-)

Om man dessutom får inkludera böcker som inte givits ut i år, var ytterligare ett par höjdpunkter Yasmina Khadras "Efter attentatet" och "Sirenerna i Bagdad".

2009 års läslista kommer nog toppas av Kjærstads nya (ja, han borde ju komma ut med en ny roman i år, om han håller tempot uppe; oroande dock att det börjar bli fyra snarare än tre år mellan utgivningarna).

Gott nytt år, Calliope och alla!

Calliope sa...

Mycket intressant tolkning, skulle jag snarare vilja säga! Ska klura på den :)
Tack för tipset om recensionen också. Hade inte läst den förut; jag är kass på att hålla koll på GP trots att de har en del roligt ibland. De var ju t ex mig veterligen enda dagstidningen som skrev om Sookie Stackhouse nu när 1a boken i serien kom i svensk översättning.
Och Bruno - jo han skulle nog kunna komma med på en och annan årsbästalista. Kul att du gillade den!