02 januari, 2009

The year of stupid reading?

Nytt år och jag har fått en befordran på jobbet som förvisso är kul men som kommer innebära massor av mer arbete. Sunt prioriterande människa som jag är börjar jag genast oroa mig för hur i all världen jag ska hinna/orka läsa. Andra hade kanske funderat mer på hur deras sociala liv skulle påverkas. Men inte jag inte. Nej, nej. Jag tänker på böckerna. Möjligen kan det bero på att jag är så till den milda grad nördig att jag faktiskt räknar många fiktiva gestalter till mina vänner. Tragiskt? Nej, inte särskilt. Det handlar mest bara om att de som är gjorda av bokstäver ofta har mer intressanta saker att säga mig än många som är gjorda av kött och blod.

Hur som helst misstänker jag att 2009 kommer bjuda på ett något annorlunda bokval än vanligt. Jag tror att det med nödvändighet kommer att bli lite mer lättsmält än vanligt. Inte så att jag kommer konvertera till Läckbergianismen, men kanske blir det mer engelsk chick lit och amerikanska deckare av det mörkare slaget. Kanske inte så många romaner som är längre än 300 sidor. Och säkert blir det mycket fantasy - den ultimata avkopplingen när man jobbat för mycket. Inget piggar upp som lite monster.

Vilka titlarna blir återstår att se. Men jag har i alla fall lovat mig själv att bara försöka läsa sådant jag verkligen, verkligen vill läsa istället för sådant jag borde läsa för jobbet. Boktoka var inne på samma spår häromdagen. Kanske är det ett typiskt fenomen om man jobbar i bokbranschen? Det är alltid så mycket man borde läsa, så många författare man måste vara bekant med att de där böckerna man väljer bara för eget nöje alltför ofta prioriteras bort och hamnar längst ned på läslistan. Illa, i sådana fall. Jag ska försöka råda bot på det. Det ska bli spännande att se var det slutar.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till befordran!
Men jag förstår till fullo dina farhågor, och jag tycker förstås att du prioriterar helt rätt som väljer läsning.

Catrin sa...

Grattis! Jag tycker att den bästa kombon av böcker är ganska lik den du beskriver. Jag gillar att varva högt och lågt, seriöst med "lättare", deckare och klassiker. Skönt också att återvända till sådant som jag VET är bra, så när jag känner för lite lättar, avkopplande läsning brukar jag ta upp någon av mina gamla favoriter.

Anonym sa...

No no! The year of reading for pleasure!!!

Och stort grattis till befordran!

Håller helt med dig i dina funderingar kring läsning när man jobbar i branschen. Det är så mycket man tycker att man borde läsa för att vara uppdaterad. Just nu funderar jag på om Välgörarna är ett sådant exempel. Känner att jag borde läsa men vill jag? Dåliga rec i press men jag har hört helt andra läsarreaktioner. Vet du?

Anonym sa...

Grattis till din befodran! :)

Anonym sa...

Åh, känner igen det där med att "måsteläsningen" många gånger får gå före det man verkligen är sugen på... Nu har jag ju lyxen att ha lite lästid i min tjänst så då känns det mindre tungt med att läsa de där man borde o lättare att unna sig att läsa för nöjes skull... Nått som jag kände var rätt nödvändigt för att få tillbaka läsglädje

Calliope sa...

Tack för alla snälla gratulationer! Just nu känns det rätt tungt med allt nytt ansvar som vältrar sig över mig, så det värmer med alla gulliga saker ni säger :)

Och visst är det så att lustläsningen alltför ofta hamnar i skymundan. Trots att den egentligen är skälet till varför man alls läser - man vill ju åt den där känslan när man läser något riktigt bra bara för sin egen skull. Men jag ska som sagt försöka skaffa mig en ny vana under året och verkligen fundera på vilka titlar JAG vill läsa. Starting now.

Boktoka: har inte hört något alls om Välgörarna bortsett från några ljumma recensioner. Vår inköpsgrupp trodde starkt på titeln, vilket resulterade i att vi fick en jätteladdning till butiken. Har försökt kränga dem under jul med deprimerande dåligt resultat... Välgörarna är för mig en typisk dåligt samvete-bok, just en sådan ny titel som jag känner att jag borde läsa för att ha koll men som jag är sådär måttligt sugen på om jag verkligen känner efter. Ack ve...

Bokbabbel sa...

Grattis!!

Det är intressant att i efterskott kolla i läsdagboken och samtidigt minnas vad som hände i ens liv just då; t.ex. mycket plugg/jobb, sjukdomar, kärleksliv etc.!

Calliope sa...

Visst är det! Jag har nedskrivet allt jag har läst sedan 1995, så det är jätteroligt att jämföra år för år vad jag läste/vad som hände.