26 november, 2010

Ex libris-dilemma

Inlägg nr 600 och jag har stött på ett knepigt problem. I somras köpte jag en förpackning ex libris-dekaler som jag tänkte att jag skulle sätta i några av mina böcker. Eftersom det skulle ruinera mig om jag skulle sätta ex libris i alla böcker jag äger, föreställde jag mig att jag skulle satsa på att märka de som jag tyckte bäst om, som jag var gladast över att äga.

Men när står jag här nu, långt om länge redo att påbörja projekt märkning - kan jag inte förmå mig att sätta in en enda ex libris. De ska ju klistras in! Klistra! Kladdiga saker i mina finaste böcker = min inre bibliofil protesterar högljutt. Tänk om något... tar skada? Ve och fasa.

Jag måste nog fundera ett varv till på det här. Under tiden får jag nöja mig med att titta på ex librisarna (eller vad de nu kan tänkas heta i bestämd form), som trots sina klistriga baksidor är väldigt fina. Lite bok-vintage, sådär. Framför allt gillar jag den här bilden:

"We read to know we're not alone", ett citat av CS Lewis. Så sant.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Denna lär räcka till att "exlibris:a" alla dina böcker:-) OBS! risk för kramp i handen.
http://www.mypaper.se/show/stampelfabriken/show.asp?pid=345138443664105&initPage=18
Kram J.

Calliope sa...

Tja, det skulle vara det då... Vågar inte ens tänka på hur lång tid det skulle ta att knipsa alla mina böcker med den där tången, men snyggt skulle det säkert bli. Och definitivt mindre kladdigt än klistermärken :)

Bokbabbel sa...

Men ååh vad tjusiga, var har du hittat dem? USA säkert?

Helena sa...

Jättefina exlibrisar men jag förstår verkligen ditt dilemma och din ovilja att klistra in saker (oavsett hur fina de är) i böckerna...

Johanna sa...

Ett tips är att botanisera bland olika klister. Välj något som är syrafritt och konserveringsfritt. Gå till en konstnärshandel och fråga. De där exlibrisarna måste ju användas, de är så fina!

Bokomaten sa...

JA! Om inte du tänker använda dem så kanske jag snor dem nästa gång jag ser dig.;) Klart du måste använda dem! Se det som att du FÖRBÄTTRAR dina böcker!

Calliope sa...

Bokbabbel: jag köpte dem i shopen på NY Public Library, men det går att beställa dem från Amazon också. Sök på isbn 9780307465382 så hittar du dem.

Johanna: det var en bra idé! Smart!

Bokomaten: jag ska GÖMMA dem när du är här... ;)