08 november, 2010

Bokmässa i Köpenhamn

Till helgen är det dags för Bogforum 2010, den danska motsvarigheten till bokmässan i Göteborg. 12-14 november fylls Forum i Köpenhamn av författare, förlag och läsare. Mässan är mindre än den i Göteborg, men brukar vara mycket trevlig.
Bland författarna som besöker Bogforum i år hittar vi bland andra de här:
A S Byatt
Tracy Chevalier
Erlend Loe
Trude Marstein
David Nicholls
Marilynne Robinson
Günter Wallraff
Fay Weldon
Lene Kaaberböl
Carsten Jensen

Sverige gör också en insats och skickar:
Lars Kepler
Maria Ernestam
Mari Jungstedt
Roslund & Hellström

Här hittar du en lista över alla deltagande författare. Inträdet kostar 100 danska kronor per dag - eller om man vill slå på stort kan man köpa ett kort som gäller för alla dagarna för 200 kr.

Som vanligt när jag tittar på deltagarlistan, slås jag av hur futtigt få danska författare jag känner till. Tror att jag skulle kunna räkna upp... 5 nu levande och aktiva? 10 om jag ansträngde mig?Det är trist att tänka på att den litterära barriären mellan länderna är så hög och så fast. Danmark ligger inte ens en timmes väg härifrån, men ändå översätts nästan inga böcker alls. Och köpa dem på originalspråk är jag inte så jättesugen på, inte för att jag inte skulle klara av språket utan för att danska böcker generellt sett är dyra. Borde jag gå till bibliotekets danska hylla, kanske? Men den är ju så liten... Trist! Jag är säker på att det skrivs mycket roligt på andra sidan vattnet.
Har någon av er tips på riktigt bra danska författare? Översatta eller inte...

8 kommentarer:

Den besatta sa...

Ib Michael tycker jag är riktigt bra! Men du har rätt, det är svårt att räkna upp en hel radda,finns säkert massor av läsvärda författare även där!

Bokomaten.. sa...

Hmm.. svårt det där, danska författare känner jag mest till barnboksförfattare och där finns ju en del. En ungdomsförfattare iofs, Janne Teller, skrev en bok förn ågra år sedan som heter Intet som är rätt läsvärd. Den brukar komma upp i många sammanhang som exempel på en bok som man inte ska sätta i händerna på ungdomar utan att prata om den, åtminstone. Den har nämligen inget lykligt slut och i den bemärkelsen står den rätt ensam. I princip alla andra böcker jag i alla fall läst lämnar i alla fall läsaren med en smula hopp men den här är annorlunda.

Blev lite sugen på att åka över annas. Synd man är rätt upptagen i helgen, men kanske en snurr på söndagen.

Holly Hock sa...

Ska du dit? /Therese

Calliope sa...

Bra tips, Bokomaten & Den besatta!
Fler sådana, tack :)

Holly Hock: jag har inte riktigt bestämt mig ännu. Det beror på hur pigg jag är efter arbetsveckan... Men lockande är det! Hade t ex gärna lyssnat på A S Byatt.

a-lo sa...

Hade ingen koll alls på att det var bokmässa i Köpenhamn. Är också bortrest i helgen, annars hade det varit kul att åka över tycker jag. Danska författare är jag inte heller jättehemma på, men Hanne Vibeke Holst lär väl vara en av de mer kända? Har också nyligen läst ut Carsten Jensens Vi, de drunknade, som jag gillade. H.C Andersen ;) Karen Blixen? Och Peter Hoeg förstås. Där ser man, jag kunde ändå några stycken..

Calliope sa...

Här dräller namnen in, minsann... Tur att jag har bloggläsare med koll :)

Bia sa...

Jag minns att jag gillade Himmel og helvede av Kirsten Thorup väldigt mycket. Väldigt lättläst på danska.

Bia sa...

Jag minns att jag gillade Himmel og helvede av Kirsten Thorup väldigt mycket. Väldigt lättläst på danska.