24 maj, 2010

Akademiskt om Falkenland & vampyrer

Akademiska avhandlingar brukar i ärlighetens namn sällan vara så inspirerande, men när jag i dagens Sydsvenskan läser om Anna Clara Törnqvists avhandling Likt ett brustet halleluja - Trons och tvivlets tematik i Christine Falkenlands prosa, blir jag ändå positivt överraskad. Om inte annat bara för att det är någon som vågat sig på att skriva om en nu levande, inte lastgammal författare. Det är kul! Fast gud så bisarrt det måste kännas om man är Falkenland och läser analysen om sig själv... Skoj hur som helst att någon tagit sig tid att riktigt gotta ner sig i Falkenlands böcker; de jag har läst av henne kändes som om de skulle lämpa sig väl för det. Där fanns många spår att följa. Sydsvenskan har tyvärr inte lagt ut recensionen som jag läste på nätet, men det finns en annan, likaledes läsvärd hos SVD.
En annan ny avhandling som är väl värd att kolla upp är Anna Höglunds Vampyrer, en kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet. Lämpar sig utmärkt för alla fangbangers som vill lära sig mer om sina vasstandade darlings. Här följer vi hela historien, ända från forna tiders frånstötande osnygga blodsugare till hotties som Eric Northman och Edward.
Läs mer om Höglunds avhandling här och här.

5 kommentarer:

Maria sa...

Jag har nyligen köpt Vampyrer, ska bli intressant att läsa. :)

Helena sa...

Jag har precis läst Vampyrer och kommer att skriva lite om den på torsdag tror jag. Mycket intressant!

Calliope sa...

Ska bli kul att se vad ni tycker om den!

Anonym sa...

Tycker du att avhandlingar är så trista?
Undrar vilka du då har läst (du kan ha haft otur).
Jag läser nästan bara avhnandlingar i litteraturvetenskap, men till skillnad från dig så förvånas jag ofta över att de numera nästan alltid är så kul att läsa. Särskilt när de kommer från Umeå universitet.

Lena K E

Calliope sa...

Skönt om det är bra kvalité i Umeå! Men sådär generellt är avhandlingar inte min kopp te; jag har inget akademiskt förhållningssätt till litteratur.