Och boken då? The Montmartre Investigation? Ja, den var ungefär som förväntat. Jag hade saknat Victor och hans bokhandel på Seines vänstra strand sedan jag träffade honom sist, så det var trevligt att råkas igen. Skulle jag välja en bok att bosätta mig i (o ljuva tanke om det var möjligt) så ligger serien om Victor bra till. Jag älskar miljöerna och gestalterna. Intrigen är i det här fallet av mindre betydelse. Själva deckargåtan är i The Montmartre Investigation liksom i de tidigare delarna av serien lite tveksam. Men det gör inget! Man får vara i Paris och då är jag nöjd. Det är dessutom roligt att det fortfarande, mer än 100 år senare, går att känna igen miljöerna som boken hänvisar till. De besöker till exempel den gamla romerska arenan; där var vi också vid vårt senaste Parisbesök. Nu väntar jag på nästa del av serien, The Marais Assassin. Tack och lov dröjer det inte så länge innan den kommer; den dyker upp precis i början av februari. Jag sitter här och suckar förälskat över Victor tills dess.
04 januari, 2009
Bokhandeln på Seines vänstra strand
Häromdagen hade SVT ett program om Moulin Rouges historia. Som den frankofil och Parisfantast jag är hade jag naturligtvis sett det hur som helst, men nu vart det extra bra tajmat eftersom jag var mitt uppe i läsningen av The Montmartre Investigation, Claude Izners tredje bok om amatördetektiven/bokhandlaren Victor Legris. I boken är det sent 1800-tal och Victor besöker Moulin Rouge flera gånger för att leta ledtrådar till fallet som han håller på att lösa. Att se SVT:s journalfilmer från samma tid var som att helt plötsligt se boken på film. Förväntade mig närapå att se Victor i ett hörn av bilden. Jag slutade titta på programmet när de kom fram till mer modern tid; det jag är intresserad av tar slut någon gång runt 1930. Nu funderar jag på om det finns någonstans på nätet där man kan titta på fler journalfilmer etc från där och då (sekelskiftets Paris). Har googlat och sökt lite på You Tube men med skralt resultat. Någon som vet? Det borde ju finnas.
Notre Dame 1925, fotograferad av Eugene Atget, en av mina absoluta favoritfotografer. Han fotograferade stadsliv, miljöer och människor i Paris kring förra sekelskiftet och bilderna är så vackra att det gör ont i hjärtat att se dem. Sätt mig framför en av dem och jag kan titta i timmar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Men Calliope! Jag har råkat köpa del 3 i serien! Kan jag börja där eller borde jag köpa del 1 och 2 också?
Det är nog bäst att du skaffar del 1 & 2 först, annars kommer det bli svårt att hänga med. Det handlar nästan lika mycket om Victors och de andras privatliv som om brotten de löser, så finns en klar poäng med att börja i rätt ända :)
Hoppas du kommer tycka om dem lika mycket som jag gör!
Ah! Åker ju till Londres i morgon, kanske kan jag hitta dem där!
Det fanns en konstnärsmodell och sångerska i Paris som kallades "Kiki". Hennes memoarer utgavs 1929. Handlar om det paris jag tror du söker.
Från Wikipedia.org: Kiki's Memoirs is a 1929 autobiographical account about Alice Prin (October 2, 1901 - April 29, 1953), often known as, Kiki de Montparnasse; a model, artist, and actress working in Montparnasse, Paris in the first half of the twentieth century.
Translated from the French by Samuel Putnam, her memoirs are a lively account of the bohemian lifestyle typical among the artists in Paris during the 1920s, with an introduction provided by Ernest Hemingway and Tsuguharu Foujita. The memoirs were first published in English in 1930, but due to their sometimes explicit content, were banned in the United States until the 1970s. A new edition was released in 1996. ISBN 0-88001-496-2 ,1996 edition.
Det låter spännande - ska kollas upp! Tack för tipset!
Då måste jag få tipsa om denna boken: http://www.boksson.se/kikis-paris-konsten-livet-och-karleken-1900-1930,9789187370113.html - en helt fantastisk stor maffig konst/foto-bok om ovan nämnda Kiki.
(Biblioteket har den säkert.)
Vad nyfiken jag blir på Victor Legris nu! :)
Sedan jag läste de första böckerna om Victor Legris för en del år sedan har jag velat ge ut den charmanta mysterieserien i Sverige, och innan jul blev det klart, de kommer på svenska, som tredje författarskap i vår internationella deckarserie, men de ska översättas etc så det dröjer ett tag.
Kerstin Aronsson, förläggare på Kabusa Böcker
Nej men så skoj! Då ska jag rekommendera dem till höger och vänster i bokhandeln så de säljer jättebra! :)
Skicka en kommentar