29 juli, 2011

Ont i magen på det bra sättet

I Anna Fredrikssons debutroman Sommarhuset är det precis så där småjobbigt, varmt och lite-för-nära som det kan vara när hela släkten ska klämma in sig i samma stuga för att fira semester. Det är urklämda solkrämstuber, leksaker och pocketböcker på golvet. Det är stora middagar med färska jordgubbar och hembakt surdegsbröd, för på semestern har vi det ju så härligt. Vi har tid att njuta.
Eller?


I Sommarhuset är det allt annat än harmoniskt och enkelt. De tre syskonen Eva, Anders och Maja har just fått ärva huset i Stockholms skärgård efter att deras mor gått bort. Dödsfallet var oväntat och varken Maja eller Anders har egentligen umgåtts så värst mycket med mamman de senaste åren. Istället har det varit Eva som funnits där, som stöttat, hjälpt och umgåtts. Firat jul, midsommar och semester.
Men nu är mamman borta och de tre syskonen ska själva komma överens om vad som ska hända med huset. Eva är säker - naturligtvis ville mamman att hon skulle ha det. Lika säkra verkar Anders och Maja vara - huset ska säljas. Under några varma sommarveckor samlas de alla med sina olika viljor i huset.

Anna Fredriksson skriver oerhört bra om relationer och skildrar de vuxna syskonen med en skärpa som imponerar. Med små, små medel gör hon att man förstår precis hur det känns. Här finns dialoger som är så där jobbiga som bara samtal med släkten kan vara (den som känner dig vet ju exakt var det gör som ondast att hugga), och dialoger som får dig att känna att det nog kan ordna sig ändå.
Berättelsen har ett starkt driv framåt och jag sträckläser för att få veta hur det går. Det är stundtals en rätt jobbig berättelse, och jag får lite ont i magen å karaktärernas vägnar, men när det kommer till böcker är ju det där magonda ett tecken på att författaren har gjort ett riktigt bra jobb. Med tanke på att Sommarhuset är Anna Fredrikssons debut är det galet bra gjort.

Kika in på Anna Fredrikssons webb - där kan du till exempel få reda på att en andra bok är in the making (yay!), eller följ Anna på Twitter.

Andra som också har läst Sommarhuset: DN, SvD, Expressen, Bokstugan, En och annan bok, Bibliotekskatten.

Inga kommentarer: