05 september, 2010

Fighting AIDS, one book at a time

Idag är jag USA-nostalgisk och tittar igenom alla ziljoner bilder jag tog under tiden vi var där i somras. När jag bläddrar mellan New York-bilderna inser jag att jag helt har missat att berätta för er om Housing Works - gud, så dumt! Housing Works är ju fantastiskt! Ett ställe som ingen boknörd bör missa, av flera anledningar. Jag ska genast reparera skadan.
Housing Works är en organisation som arbetar för att bekämpa AIDS och hemlöshet. De har flera butiker runt om på Manhattan där de säljer vintagekläder, något som bland andra Sarah Jessica Parker har synts göra reklam för. Intressantare i det här fallet är dock att de också har en bokhandel/ett antikvariat - ett extremt trevligt ställe där man har chans att göra otroliga fynd för inga pengar alls.
Housing Works Bookstore Café ligger på 126 Crosby Street, bara ett stenkast från excellenta McNally Jackson. I en ganska stor och väldigt välkomnande lokal, säljer man begagnade böcker som folk har skänkt. Här finns alla tänkbara ämnen, tydligt sorterade och märkta. Några finare utgåvor/förstautgåvor säljs för lite högre priser (fast fortfarande väldigt lågt om man jämför, 70-80 dollar för de flesta), men de flesta titlarna säljs till superlåga priser, mellan 5-10 dollar. Och det är inte vilken skrot som helst man hittar där heller, tvärtom. Där finns allt från klassiker till just den där boken du letat efter skitlänge men som har gått ur tryck. Plus en hel del nytt, förmodligen sådant som folk har fått i present men inte velat ha. Det är med andra ord extremt fyndläge! Att 100% av det du betalar dessutom går till välgörande ändamål, gör ju att man knappast kan stå emot.
Jag köpte två böcker när vi var där: Théophile Gautiers My Fantoms och Patrick McGraths Spider (den senare efter tips från Sarah Waters). De kostade 5 resp 7 dollar och är i hur fint skick som helst. Ser mycket fram emot att läsa dem båda!
Det går lätt att fördriva en lååååång stund på Housing Works Bookstore, och skulle man bli hungrig under tiden finns det ett café i lokalen som serverar fika till väldigt snälla priser. Det går fint att ta med sig en hel stapel böcker att kika i under tiden man dricker sitt kaffe. Personalen är hur trevlig som helst och de flesta jobbar där ideellt. Så - fantastiskt ställe, fantastiska fynd och en fantastiskt bra idé på det hela taget. Jag gillar deras slogan: Fighting AIDS, one book at a time.
Läs mer på butikens egna hemsida.

6 kommentarer:

Bokbabbel sa...

vad fint att få köpa böcker for a good cause!

Låter nog som om du hade världens finaste resa, hur länge var du sist och slutligen på resande fot?

Calliope sa...

Jo, att köpa böcker för välgörande ändamål är både fint och livsfarligt - det tar ju bort alla invändningar man skulle kunna ha mot köpandet. Man är ju inte bara snäll mot sig själv utan samtidigt snäll mot andra... Är inte det det ultimata försäljningsargumentet så vet jag inte vad som skulle vara det :)

Och det var verkligen världens finaste resa! Vi är supernöjda med de totalt två månaderna vi var iväg - och längtar redan tillbaka...

Anonym sa...

Har Du fler tips till en som ska till Kalifornien över jul o nyår, bl.a. San Francisco? Läste tipsen Du gav när Du var där (tack för det!!) men fler doldisar?/Mvh Pia

Evalinn sa...

Vilket fantastiskt ställe! Får se om jag kommer iväg till NY i höst eller om det får bli längre fram. I vilket fall som helst ska jag göra min rese-planering här på din blogg, här finns ju alla tipsen ju! ;-)

Metronyx sa...

ahh, om jag är i krokarna ska jag def gå dit ! Böcker + god sak = <3

Calliope sa...

Hej Pia!
När det gäller San Francisco är hela stan ett tips - sällan har jag varit på ett så genomtrevligt ställe som varit så lätt att tycka om. Fina hus, massor av yummi restauranger, avslappnade hjälpsamma människor och tusen saker att se och göra.
Missa inte att gå till Ghirardelli Square, där det bortsett från den berömda chokladfabrikens butik även finns en supermysig tesalong. En annan extremt fin tur är att ta bussen ut till Cliff House vid Ocean Beach och därifrån ta vandringsleden Coastal Trail längs klipporna bort mot Seacliff (går ända till Golden Gatebron om man vill). Så vackert att man tappar andan - och alldeles gratis!