21 augusti, 2010

Kärleken till gamla böcker - och så lite mord

Extrem bibliofili, mord och så lite guilty pleasures på toppen - där har ni några av ingredienserna för den nya serien Bibliophile Mysteries som jag av en lycklig slump hittade medan vi var i USA. Än så länge har serien bara två delar, men fler är tack och lov planerade. Böckerna är vansinnigt underhållande och perfekta om man vill ha till intet förpliktigande cosy crime med litterär anknytning.
Första delen i serien heter Homicide in Hardcover (alla delarna har vitsiga titlar) och tar sin början på en bokutställning där en samling antikvarisk litteratur ska visas upp för allmänheten. Mästerverket som alla väntar på att få se är en sällsynt vacker utgåva av Goethes Faust, som nyligen har renoverats av bokbindaren/bokrestauratören Abraham Karastovsky.

Abraham har lovat sin kollega och forna elev Brooklyn Wainwright en förhandstitt på Faust-utgåvan, men när hon kommer till hans arbetsrum möts hon av en förskräcklig syn. Abraham ligger på golvet i en pöl av blod och med sina sista krafter viskar han en varning till Brooklyn samtidigt som han ger henne Faust. "Remember the devil" säger han och dör sedan. Sittande på golvet bredvid liket inser Brooklyn att ryktet som går kring boken kanske inte var så galet ändå; det sägs nämligen att alla som får den i sin ägo avlider. Men beror det på en förbannelse eller på att boken rymmer andra hemligheter? Brooklyn hamnar mitt i en mordutredning där hon själv är både misstänkt och hotad och där hon själv tvingas använda alla medel för att komma mördaren på spåren.

Homicide in Hardcover ges ut av Penguins Obsidian Mystery, en del av Berkley Prime Crime där bland andra Charlaine Harris Aurora Teagarden-böcker och Laura Childs Tea Shop Mysteries ges ut. På samma förlag finns det miljoner olika cosy crime-serier, en för varje tänkbart intresse. Man hittar scrapbookmysterier, matmysterier, handarbetsmysterier, bokhandelsmysterier, kattmysterier... ja, ni förstår upplägget. Många av dem kan vara ganska b, men det går absolut att hitta guldkorn och Bibliophile Mysteries är ett sådant. Kate Carlisles berättelser om Brooklyn är lättsamma, spännande och kul och har gott om skojiga oneliners. Jag menar, vilken bibliofil/deckarfantast har inte drömt om att läsa mordgåtor där huvudpersonen på fullaste allvar fäller kommentarer som "I wanted to find the murderer, but I also wanted to save the book" ? Läsaren får dessutom en glimt av San Francisco (extra kul eftersom vi var där medan jag läste den) samt en hel del nörddetaljer om bokbinderi.
Bok två i serien, If Books Could Kill, utspelar sig på en antikvarisk bokmässa i Edinburgh och är inte dum den heller. Den når dock inte riktigt upp till ettans klass, eftersom den lider av andra-boks-sjukan (känns snabbt påkommen och innehåller väl många upprepningar från ettan), men den är på intet sätt dålig. Nu ser jag fram emot tredje delen, The Lies That Bind, som enligt ryktet ska komma ut i februari 2011. Till dess tycker jag att ni ska ta och testa The Bibliophile Mysteries ni också, så slipper jag sitta själv här med superpeppen Allan!

Kate Carlisle har även en hemsida, där du kan läsa mer om hennes böcker. Utöver serien om bokbindaren Brooklyn skriver hon även rena romans-böcker, men de tror jag att jag lämnar därhän...

8 kommentarer:

Titti sa...

Men åh! Att du alltid ska fresta med såna här härliga böcker!!! :-D

Cinnamon sa...

Din fresterska! Och jag som nyss tillkännagivit att jag ska ha ett köpstopp.. Men då har jag nått att se fram emot då :) Du tipsar jämt om så bra böcker.

Anonym sa...

Här är en till med självpåtaget köp-stopp efter en sommar med hysteriskt bokköpande ;o) Men detta kan jag inte motstå!!! Köpstoppet får börja på måndag, så hinner jag beställa ;oD. Vad hette det? svag karaktär eller.......

Calliope sa...

Moahahaha! (Det var mitt ondskefulla skratt ifall att det inte framgick) Jag gillar att fresta stackars oskyldiga bokköpare - det får mig att känna mig mindre ensam i mitt beroende ;)

Helena sa...

De här böckerna hamnar på min lista över senare höstläsning, verkar roliga, intressanta och så är de ju snygga också ;)

Sara sa...

Din blogg är den perfekta när det kommer till den sortens boktips jag behöver: mysiga, snabblästa böcker som man inte behöver tänka så mycket till. Jag kommer aldrig att glömma all glädje jag har hittat tack vare att du tipsade mig om Sookie Stackhouse series.
Nu ska jag lägga till dessa böcker på min böcker-jag-måste-ha-lista :)

Calliope sa...

Ja! Skriv genast upp dem på shoppinglistan!

Helena sa...

Oooooh! Låter som perfekt höstläsning. Klickar hemförsta delen redan idag. Tack för tipset!