29 augusti, 2012

Übersnygga lästips i übertrevlig butik

Titta här!
Är inte det här några av de finaste, mest ambitiösa lästips-skyltarna ni någonsin har sett i en butik, så säg? (Klicka på bilderna för att se dem i större format.) Det är ju helt omöjligt att inte vilja plocka åt sig boken de handlar om från hyllan.
De här och flera andra lika fina, finns på Book People i Austin, Texas. Vi besökte butiken för några veckor sedan, och den var verkligen en av de där bokhandlarna där det räcker att stiga innanför dörren för att känna sig hemma. Ooooh, tänker man och ser sig förtjust omkring. Blicken irrar mellan lockande nyhetsbord och en pappersavdelning full av litteraturnördiga saker man vill-vill-vill köpa, och man förstår på bara några skälvande sekunder att det här kommer att bli en favvo-butik. Man förstår också att den här butiken kommer att få en inte oansenlig del av ens kommande lönepengar. Book People är en oberoende butik (alltså inte med i någon av de stora kedjorna) och så ambitiös att man baxnar. Här har man verkligen tagit fasta på att ge kunden inspiration och tips; de snygga skyltarna ovan hör hemma på tonårsavdelningen, men i princip varenda hylla i butiken har en sektion på mitten där personalens och kundernas lästips på just den avdelningen frontas (hoppas det syns lite grann på bilden nedan). Jag hittade hur många böcker som helst som jag ville läsa, bara genom att kolla tipsen. Texterna på skyltarna är också otroligt välskrivna, personliga och roliga att läsa. Jag är grymt imponerad. 


Just det här att man kan gå in och hitta en miljon böcker man inte alls kände till sedan tidigare men som man blir helt förälskad i så fort man ser dem, är något av det jag gillade bäst med Book People. Det hänger delvis samman med att de uppenbart har väldigt kunnig och läsglad personal, delvis med att de är oberoende. Jämför man med t ex Barnes & Noble, så är utbudet på de helt annorlunda och tusen gånger roligare. Jag älskar verkligen den typen av butiker och försöker handla hos dem så att de ska kunna finnas kvar.


Om jag förstod det rätt, ska det även finnas någon app genom vilken man kan köpa e-böcker hos Indiebound-bokhandlarna (Indiebound är en förening för USA:s oberoende bokhandlar), och det låter ju himla käckt. Ska kolla upp hur det fungerar, för i så fall skulle man ju kunna handla av dem även på distans, istället för att köpa hos Amazon. Det vore trevligt. 


Som om det inte vore nog med ambitiösa tips i hyllorna, har Book People även ett helt gäng olika bokklubbar varje månad. En del av dem är "vanliga" och läser t ex nyutkomna böcker, medan andra har teman som "de där klassikerna som du verkligen borde ha läst i skolan men aldrig brydde dig om", skräckcirklar, och sci-fi-cirklar. Det finns något för alla, garanterat. Utöver det anordnar de mängder av signeringar och uppläsningar. Som sagt, jag är imponerad. Och lite kär i hela butiken, tror jag bestämt. 


Book People ligger på 603 N Lamar i Austin, och här är deras hemsida, och Facebook. Väl värda att kika in på/följa för det kommer en hel del bra lästips den vägen också. 

8 kommentarer:

Bokomaten sa...

Nämen Wow! Det märks så tydligt om en butik lägger tid, energi och pengar (ja, det också för tid är pengar) och framför allt lite mod, på att vara annorlunda och våga visa att man är passionerad angående läsning! Att man vågarsticka ut och säga favoriter istället för att "allt så så himla bra, jättebra". Man blir ju helt förälskad.=)

Anna (Bokstävlarna) sa...

Geektastic-skylten made me LOL. :) Men alltså, då himla fint och ambitiöst och nördigt! Jag blir helt glad bara av att se bilderna!

Mia sa...

Drömmen vore ju att ha en egen bokhandel men det är ju inte lätt i den här marknaden. Förutom ett genuint engagemang, vad tror du är hemligheten till att de överlever på marknaden utan att köpas upp av kedjorna eller konkurreras ut?

Miriam - Schitzo-Cookie's Book Blog sa...

Men gu va mysigt! Helt klockrent fin bokhandel ser det ut som. Riktigt avis. Vill med dit!

Bokbabbel sa...

Ser riktigt härligt ut! Jag som är totalt rithandikappad blir dock lite svettig vid tanken på att behöva klura ihop sådana där skyltar :P

Calliope sa...

Mia: en hel massa saker. Kunnig personal som trivs på jobbet, en verklig passion/ett genuint intresse för böcker och litteratur hos alla på butiken, ett brett och personligt urval, massor av jobb med att ordna events ... Allt sånt gör att en bokhandel kan höja sig snäppet över de andra. I Book Peoples fall hjälps de säkert mycket av att de befinner sig i Austin också; det är en universitetsstad med ett synnerligen rikt kulturliv så de har stort kundunderlag + stan jobbar aktivt med att så många som möjligt ska stötta sina lokala butiker (alltså även annat än bok) och handla så mkt som möjligt hos dem för att stan ska behålla sin speciella prägel. Ett fantastiskt trevligt initiativ som jag verkligen önskar att fler städer tog till sig!

Ordförrådet (Mathias) sa...

Tack för denna härliga inblick i denna fantastiska bokaffär. Vill bara boka biljetten till texas och sticka direkt :)

Mia sa...

Ja verkligen! Det är något jag börjat tänka på mer och mer själv, vill man ha en levande stadsbild och framförallt behålla bokhandlarna måste man stötta dem. Det är billigare på internet men det är värt att stötta de lokala krafterna.