06 augusti, 2012

Ett utsökt mörker

Dagen efter att jag läst ut Elizabeth Hands Generation Loss är vi på zoo. I akvarie-avdelningen ligger en gigantisk snapper turtle och tittar slött på besökarna genom glaset. Jag backar långsamt därifrån och släpper inte sköldpaddan med blicken, skyndar mig ut till de andra djuren igen. Det är egentligen inte sköldpaddans fel, och jag ska inte spoila något för er som inte har läst Generation Loss, men låt oss bara säga att det finns scener i boken som gör det svårt att se sköldpaddor som enbart söta, fridsamma varelser. Scener som kommer stanna kvar länge, länge.


Just Hands förmåga att skapa starka bilder är en av de absolut största behållningarna med Generation Loss. Hon skriver fram oerhört starka bilder av unika miljöer, av originella karaktärer, eller till och med bilder av bilder - huvudpersonen är fotograf, och här finns massor av foton beskrivna så att man verkligen ser dem framför sig. Jag tänker på hur Siri Hustvedt gör likadant med konstverken i What I Loved. Galet skickligt.

Hela berättelsen i Generation Loss är också otroligt stämningsfull; Hand skapar ett mörkt och hemlighetsfullt Maine som det ljuvligt ruskigt att besöka. Det går inte så fort fram (åtminstone inte i bokens första hälft), och det är ingen deckar-deckare, så den typen av förväntningar ska man inte ha, även om här finns ett slags kriminalfall med en ung flicka som försvinner mm. Men på det hela taget mycket snyggt genomfört och mycket läsvärt på alla sätt. Jag förstår varför så många andra bokbloggare har Elizabeth Hand på favoritlistan, och konstaterar ännu en gång att man lugnt kan lita på alla boktips från bokbloggarnas kärntrupp. Känns fint!

Missa för allt i världen inte att Elizabeth Hand besöker Sverige i höst! 8 sept kan ni se henne hos Uppsala English Bookshop, intervjuad av allas vår boktipsardrottning Helena.

Andra som också har läst Generation Loss: Fiktiviteter, Bokhora (Helena), Bokstävlarna, Glory Box, Lingonhjärta, Bokbabbel, Fru E, Eli.  

Inga kommentarer: