04 januari, 2012

Noveller i fickformat

Språkrådets nyordslista för 2011 hittar man novellix, som betecknar ord i litet format. "Egentligen namn på det förlag som lanserade sådana böcker", står det som tillägg. Ganska coolt att ett nystartat litet förlag jobbat in sig så bra att man blivit ett helt eget begrepp, tycker jag. Grattis Novellix!

Och det är ju en smart idé, det här med att göra småböcker av noveller. Jag har själv laddat ner och läst två på paddan min. Perfekt när man har en liten stund över men inte vill engagera sig i att läsa något längre. När man vill prova en ny författare, eller när man har abstinens efter en favorit. Användningsområdena är många. Jag laddade ner Johan Theorins Skuggan över Providence och Jens Liljestrands Sandhamn.


Sandhamn handlar om en tennisspelare på dekis, och går trots att den är så kort rakt in under huden. Mycket obehaglig (på ett bra sätt), och välskriven. Har tyvärr ett något abrupt slut; jag hade gärna sett några ytterligare rader som rundade av det hela.


Skuggan över Providence handlar om ett skräckfan som tagit med sin inte lika skräckförtjusta flickvän till Providence för att gå i Lovecrafts fotspår. De söker upp hans grav på Swan Point Cemetery, och läskiga saker händer (naturligtvis). Det är en ganska basic skräcknovell, men lite rolig att läsa om man gillar Lovecraft/Theorin/har varit där (jag skrev om vår Lovecraft-vandring i Providence här). Skuggan över Providence ges inte ut av Novellix, utan av Mix förlag, men det är ungefär samma koncept. Trevligt! Jag kommer säkert att läsa fler noveller från båda förlagen. Båda har samlat jättemånga bra författare och fler lär komma.

Bonustips för den som vill läsa skräcknoveller: klicka in hit och läs de vinnande bidragen i tävlingen som Vertigo ordnade tillsammans med Sf-bokhandeln. Överst på prispallen hittar man, ytterst välförtjänt, Helena.

2 kommentarer:

Helena (Dark Places) sa...

Åh vad kul med en Lovecraftinspirerad novell från Theorin! Låter som ett riktigt kul koncept. (Tur att han lät Mix ge ut den och inte skickade in den till novelltävlingen, hehe.) Måste kolla upp den, tack för tipset! Och tack för länk och snälla ord!

Evalinn sa...

Bra tips där att ladda ner till paddan!