31 januari, 2012

Kusligt på klaustrofobisk klinik

Ni vet den där lockande inledningen som jag skrev om? När Daniel fick brevet trodde han först att det kom från Helvetet. Den visade sig leda vägen in i en riktigt bra roman. Tjo! Älskar när det händer.


Himmelsdalen handlar om Daniel som övertalas att tillfälligt ta sin tvillingbror Max plats på den tjusiga kliniken Himmelstal i Schweiz. Brodern ska bara vara borta ett par dagar för att ordna upp sina affärer, säger han. Men dagarna går och går, och Daniel börjar inse att han har blivit lurad. När han försöker förklara för personalen på kliniken att han inte är Max, tror de inte på honom utan håller envist dörren ut stängd. Och vad är det egentligen för klinik han har hamnat på? Varför är de andra patienterna där?

Marie Hermanson skriver enkelt men snyggt om en tillvaro som ter sig allt mer kringskuren i takt med att sanningen om Himmelstal går upp för Daniel. Här och där känns själva klinikkonceptet (ska inte säga för mycket om vad det går ut på) lite osannolikt, men jag köper det ändå eftersom det är spännande. Jag gillar stämningen av att man inte kan lita på någon, och knappt ens på sig själv och sina egna upplevelser. Marie Hermanson brukar skriva bra, och det gör hon här också. Himmelsdalen är nog till och med en av hennes allra starkaste böcker, så läs! Kommer om inte annat som pocket nu i början av februari.

Andra som också har läst:  DN, Annika Koldenius, Skånskan, Bokberoende, Aftonbladet, Dagens bok.

11 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Gillar verkligen Marie Hermansson. Hon är mästare på just det där med att bygga upp spänning. Att trappa upp nyfikenheten hos läsaren hela tiden ett litet steg. Gillart. Inte läst denna, men väl en del annat av henne. Ser att den här kommer i bocket nu om någon vecka.. farligt för klickfingret.=)

Bokbabbel sa...

Ja! Jag ska! Har varit i färd med att klicka iväg en beställning till Adlibris hur länge som helst nu, men kanske jag borde vänta tills den här kommer i pocket? Å andra sidan kan jag ju försöka beställa den till jobbet i stället, och fixa den därifrån i stället :)

Helena (Dark Places) sa...

That's it, nu måste jag få tummen ur och läsa Himmelsdalen! Har ju 1) gillat allt jag läst av henne tidigare och 2) boken hemma. Vad väntar jag på..?

Kul grej, förresten. När jag läste en gammal Bland Tomtar och Troll från tidigt 90-tal för mina barn strax innan jul visade det sig att Marie Hermanson skrivit en av berättelserna. Blev lite glad. :)

Eli sa...

Detta är faktiskt den enda bok jag läst av Hermanson men jag gillade den verkligen så det blir nog till att läsa fler! Något tips?

Miriam - Schitzo-Cookie's Book Blog sa...

Den fick jag i julklapp =)

Tyckte mycket om den! Kul med en annorlunda svensk bok. Kändes iallafall ganska originell.

a-lo (the book pond) sa...

Hermansson är också en av mina svenska favoritförfattare (och de är inte många, så hon är i en tämligen unik skara). Nu har det som av en slump fallit sig så praktiskt att jag gav den här boken till lillasyster i födelsedagspresent, utan några som helst baktankar förstås.. Ska bara låna den lite och så.

Calliope sa...

Tror den kommer gå hem hos alla er som tyckt om de tidigare. Så skynda klicka hem - låna - läsa!
Eli: testa några av hennes tidigaste; de är ruggigt bra. Musselstranden och Värddjuret, till exempel.

Pixie sa...

Har aldrig läst Marie Hermansson men är officiellt intresserad nu!

Eli sa...

Ska lägga dem på minnet (eller läslistan...)

Catrin sa...

NU bestämde jag mig PRECIS för att den ska bli min nästa som jag avverkar i bokhögen på mitt nattduksbord. Läser egentligen annat, men är så sugen att börjam med något nytt. Hermansson får det bli

Titti sa...

Det var det första jag tänkte när jag läste den boken - vilken GENIAL inledning.