25 augusti, 2011

En svensk Prep

Agnes Hellströms debutroman Ränderna går aldrig ur hade av någon obegriplig anledning gått mig helt förbi ändå tills jag läste om den i samband med Breakfast Book Clubs akaporrbrunch på Långbro värdshus i våras. De som var på träffen verkade tycka lite sådär om romanen, men jag blev nyfiken. Jag menar, internatskoleskildring av ung, intellektuell tjej - det måste ju kollas upp.


Ett bibliotekslån senare, visade det sig vara helt rätt beslut. Stor del av förra helgen gick åt till att sitta djupt nedsjunken, omväxlande i soffan och solstolen på balkongen, ivrigt sträckläsande om Elin som vantrivs i lilla Gimo och övertalar sin mamma om att istället få börja på Sigtuna Humanistiska Läroverk. Plotten är ganska klassisk, Elin längtar efter gemenskap och vill uppfinna sig själv på nytt, men märker snart att inget är så enkelt på den nya skolan heller.

Det är väldigt mycket Prep (Curtis Sittenfeld) över Ränderna går aldrig ur och Elin kan utan större problem läsas som en svensk Lee Fiora. Sittenfelds karaktärer är lite mer komplexa än Hellströms, och Prep är lite mer litterär än Ränderna ..., men likheterna är stora. Jag - som aldrig satt foten på en internatskola - faller naturligtvis för hela internatgrejen och läser med skräckblandad förtjusning om invigningsriter, skoluniformer och nattliga promenader mellan elevhemmen. Det är en för mig helt främmande värld, som jag av någon anledning tycker att det är sjukt spännande att titta in i. Detsamma gäller glimtarna ur överklassen som Hellström bjuder på. Det hela ter sig mycket exotiskt för någon som mig. Just klassperspektivet och hur det känns att inte höra hemma i någondera av samhällskategorierna hade hon gärna fått skriva ännu mer om, det är jätteintressant.

Jag har inte lyckats hitta info om Agnes Hellström har någon ny bok på gång, men jag hoppas verkligen det. Ränderna går aldrig ur fick mig definitivt att vilja läsa mer.

Agnes Hellström har en blogg här.
Andra som också läst: Dagens bok, Lilla O, Boktoka, enbokcirkelföralla, Hyllan och Ooof bok.


1 kommentar:

Ann-Sofie L sa...

Boken var väl sådär. Men den gav mersmak på akaporr. Kamratfesten är på gång (Sayers) men skrämmer mig lite pga sidantalet...