17 november, 2009

Underbara engelska spöken

Det finns en fördel med att ta influensasprutan som sällan nämns - om man har lika fragil kroppskonstruktion som jag, mår man dåligt, blir tvungen att stanna hemma från jobbet och kan därmed läsa ut sin bok. Yay! Och aj. Det ska i sammanhanget tilläggas att det gör kraftigt ont i armen de stack sprutan i så det är svårt att hålla boken, men det löste sig genom att jag lutade boken mot katten som kom och lade sig i knät.
Boken på katten var Audrey Niffeneggers Her Fearful Symmetry, som jag köpte efter att ha läst Helenas entusiastiska recension på Bokhora. Jag hade inte läst Niffenegger tidigare, eftersom jag alltid tyckt att plotten i hennes förra roman Tidsresenärens hustru lät så ansträngd, men när jag nu fick höra att den nya boken skulle handla om spöken, engelska kyrkogårdar, tvillingar och annat rys kunde jag ju knappast motstå. Hög Calliope-faktor och ett fantastiskt extrapris gjorde att den inhandlades på Amazon omedelbums.

Her Fearful Symmetry tillhör den där lilla, exklusiva skaran böcker som man älskar från första stund och sedan tycker ännu mer om allteftersom man läser. Själv föll jag redan för första meningen: "Elspeth died while Robert was standing in front of a vending machine watching tea shoot into a small plastic cup." Enkelt och genialt. Och fullständigt omöjligt att inte vilja läsa vidare.

Nämnde Robert lämnas ensam kvar när hans Elspeth dör i cancer, dryga 40 år gammal. Efter sig lämnar hon ett testamente där hennes två systerdöttrar, tvillingarna Julia och Valentina, ärver såväl hennes lägenhet i London som hennes förmögenhet. Men testamentet ställer krav: för att tvillingarna ska få alltsammans måste de bo i läghenheten ett år och deras föräldrar får under inga omständigheter komma innanför tröskeln. Elspeth tycks inte ha något förbarmande för sin syster, tvillingarnas mor Edie, och familjerna har inte träffats på tjugo år. Ingen av dem vill tala om varför. Trots det bestämmer sig Julia och Valentina för att lämna sitt trygga hem i USA för att flytta in i Elspeths lägenhet vid Highgate Cemetery i London, där både det ena och det andra väntar dem.

Egyptian Avenue, Highgate CemeteryMånga av recensionerna av Her Fearful Symmetry har kommenterat att boken är bra men att läsningen kräver att man accepterar berättelsens något udda förutsättningar. Jaha? Är det inte så med alla böcker, undrar jag? Her Fearful Symmetry innehåller förvisso övernaturliga element, men jag skulle snarare säga att det är ovanligt lätt att acceptera dem eftersom romanen är så oerhört snyggt komponerad. Inget av det som händer känns konstlat eller fel. Tvärtom beundrar jag hur Niffenegger får allt att flyta så fantastiskt bra. Det är originellt, spännande, intelligent och underhållande. Miljön är underbar, karaktärerna är to die for och storyn genomarbetad.

Samtidigt är det också mycket vackert. Her Fearful Symmetry är en kärlekshistoria som utspelar sig kring och på en gotisk kyrkogård men samtidigt undviker att falla i goth-träsket eftersom den håller sig fast kvar i 2000-talets moderna London. Jag ska inte förstöra överraskningen för er genom att säga för mycket om den - en hel del av njutningen kommer av berättelsens twist - men låt mig bara slå fast att det här var helt otrolig läsning. En av 2009 års allra bästa böcker!

*********************************************
Måste också tillägga att jag verkligen gillar omslaget! Samt att jag inte för mitt liv kan förstå varför jag inte har varit på Highgate Cemetery när jag besökt London. Ett fruktansvärt misstag som ska rättas till å det snaraste. Kolla in deras hemsida så länge! Eller för den delen den här länken (som är dum och inte vill bli inklistrad). När hon researchade boken, arbetade Niffenegger som guide på kyrkogården och på hennes hemsida kan man se hennes egna bilder därifrån. Vilken anglofil biliofil med viktorianska, historiska böjelser kan låta bli att älska det?

11 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Hohoho, gissa vem som blev sugen!!! Anglofil som man är och med en nästankandidat i historia.;)

Calliope sa...

Låna den gärna om du vill! Eller du kanske vill äga...?

Annika sa...

Så hamnade ännu en bok på önskelistan inför jul..yay!

Cia sa...

Jag föll också för omslaget på den här, men jag valde faktiskt det andra: http://exlibriscia.blogspot.com/2009/10/her-fearful-symmetry-audrey-niffenegger.html

MariaH sa...

åh... jag vill verkligen läsa den men det får nog vänta tills den kommer i pocket om jag inte kan tvinga biblioteket att köpa in den innan dess. jag gillade ju tidsresenärens hustru så det här lockar.

Green sa...

Den är ljuvlig ljuvlig! Och jag kan inte heller fatta att jag inte varit på Highgate Cemetery. Nästa gång.
Men Calliope, du får inte missa Tidsresenären, den är magisk!

Johanna Holmström sa...

Tack för tipset, blir väldigt sugen på att läsa den :)

Amy sa...

Låter mycket spännande! Särskilt engelska gamla kyrkogårdar - I love! Tidsresenären var väl så där, ingen minnesvärd bok, men annorlunda.

Pomegranate sa...

Jag har oerhörda förväntningar efter att ha läst ditt och bokhorehelenas inlägg. Kan verkligen rekommendera Highgate, det är magiskt! Man bör vara utvilad, ha bra skor och full mage. Vi gjorde "misstaget" att börja dagen i Hampstead (supermysigt, rekommenderar ett besök där också) för att sedan promenera över Hampstead Heath till Highgate. En fin promenad, men väl där var jag redan lite trött i fötterna så jag orkade bara med Östra delen. Två halvdagar där är nog perfekt.

Calliope sa...

Låter som ett smart tips, Pomegranate. Ska lägga det på minnet!

Bokomaten.. sa...

Jag har blivit riktigt, riktigt sugen på en tripp till London igen nu.. Lite julskyltning och turistande.