16 oktober, 2009

Allt du läser blir sant

Jag tror att alla bibliofiler någonstans innerst inne drömmer om att någon gång hitta Boken med stort B. Boken som gör alla andra böcker onödiga. Den ursprungliga, enda boken. Den som rentav besitter magiska krafter.

Det är just vad som händer Hanna Demeter. Fast hon anstränger sig inte ens; det är snarare boken som kommer till henne. Det saknas växel när hon ska köpa frukt i affären och kassörskan föreslår Hanna att hon ska välja en bok istället. I alla hast tar Hanna en sliten sak med titeln Slumpens bok. Inte förrän ett tag senare börjar hon inse att det är något särskilt med den - för det verkar plötsligt som om boken handlar om henne. Det hon läser om i boken börjar hända runt henne.

Åsa Linds nya bok är en slingrande, fantasifull historia om ett udda barn med likadledes udda förmågor. Det är dock inte fråga om någon Harry Potter; Hannas förmåga är helt enkelt att hon är en Läsare. Närmare bestämt den enda läsare som kan läsa Slumpens bok på rätt sätt.

Samtidigt är det också en ganska tragisk historia; Hanna har trots att hon bara är tolv år gammal under en längre tid tagit hand om sin mamma efter att morfar och mormor gått bort. Mamman har någon sorts mentalsjukdom, pratar med figurer som inte finns och går inte att lita på. För att dölja hur det ligger till har Hanna och mamman flyttat runt, ständigt på väg till nästa stad när någon börjat undra hur det egentligen står till med dem.

Just skildringen av Hannas ensamhet och hennes enorma vilja att skydda och ta ansvar för mamman är det mest drabbande med boken. Det ger den en extra dimension utöver de mer magiska inslagen i resten av berättelsen, får den att bottna i en väldigt konkret verklighet. Och trots att jag gillar de surrealistiska, sagobetonade delarna, hade jag ibland önskat att Lind hållit sig lite närmare verkligheten. Inte alltid, men då och då. Det kan bli lite för mycket saga, lite för mycket fabel över det hela och då tappar man bort de underbara personligheterna som berättelsen kretsar kring. Det är synd. Med det sagt är ändå Slumpens bok en skön berättelse och jag lär inte glömma den i första taget. Placeras med fördel i händerna på lässugna, fantasifulla tolvåringar. Till jul, kanske?

3 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Inköpt till biblan, jajamensan.:) Jag är så ytlig att jag tänk låta bli att köpa in den här först för att det var något hos omslaget jag inte gillade. Ger den en chans ändå nu.

Eva sa...

Har läst om "Slumpens bok", vilken påminner om Cornelia Funkes triologi, "Bläckhjärta", "Bläckmagi" och "Bläckdöd". Har du inte läst dem så har du missat något! Ungdomsböcker, men gillar man läsning, fantasi och spänning så...

Vixxtoria sa...

Det låter som den har något av Den oändliga historien över sig. ?