08 december, 2008

Vårböcker på väg

Jag har ju skrivit tidigare (t ex här) om böcker som kommer till våren, och nu är det dags för en laddning till. Jag fick Svensk Bokhandels vårboksnummer häromdagen och kan konstatera att där finns ett och annat som jag kommer vilja läsa, även om jag på senare år blivit mer och mer anglofil och därför inte hittar lika mycket skoj bland de svenska titlarna. Men ändå. Ett och annat finns där.

I januari tänker jag softa och läsa Sophie Kinsellas Mitt nya jag. Jag tänker vara så lat att jag läser den översatt och så snål att jag försöker tigga gratis läsex av förlaget. Jag har inte läst Kinsellas shopaholic-böcker, men gillar de fristående som avkoppling. De är lite som en påse lösgodis; man mumsar i sig dem snabbt och lätt och sedan känner man sig som en lite dålig människa när man är färdig för att man inte ägnat sig åt något nyttigare istället.

I februari blir det desto djupare, då kommer Joan Didions Bönbok för en vän ut hos Atlas. Har inte kommit mig för att läsa Didion tidigare, men hoppas kunna göra det nu för jag är övertygad om att jag skulle gilla henne.

Albert Bonniers har några titlar jag vill läsa också, däribland Carina Rydbergs Främlingarna (april) och Elisabeth Rynells Hitta hem (mars). Är ruskigt nyfiken på Rydbergs bok; med ett såpass udda tema kan det antingen bli väldigt väldigt bra eller väldigt väldigt dåligt. Men är det någon som ska fixa det så är det Rydberg, så jag har goda förhoppningar. Elisabeth Rynell har jag tyckt mycket om sedan tidigare även om hennes böcker ibland är så starka/sorgliga att man nästan gråter när man läser dem, så den nya måste jag ju naturligtvis också läsa/gråta mig igenom. Blir dock ruskigt avtänd av katalogtextens forumlering "Elisabeth Rynells språk är sårigt och klart". Eeuww! Vad avses? Ordet sårigt får mig inte på läshumör.

AB ger också ut Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren (januari), Vivi Edströms Livets gåtor om Jane Austen (april), Mannen i mörkret av Auster (mars) och Carlos Ruíz Zafons Ängelns lek (mars). En dark horse i sammanhanget är Junot Díaz Oscar Waos korta förunderliga liv. Jag brukar inte komma överens med den latinamerikanska litteraturen men beskrivningen av huvudpersonen som vill bli en dominikansk Tolkien låter skum/spännande.

Årets ofrivilligt humoristiska inslag står Forum för när de ger ut Alex Schulmans Skynda att älska som enligt beskrivningen verkar vara en känslig, öm beskrivning av Alex far. Ursäkta mig, men den kommer jag inte att kunna ta på allvar. Jag betvivlar inte att Alex säkert gör sitt bästa för att berätta om sin pappa, men har man gjort sig känd på att bisarro-blogga om kreti och pleti får man nog räkna med trovärdighetsproblem när man plötsligt bestämmer sig för att bli finstämd.
Forum har också Ann Lagerhammars Olyckan (april) och Carin Svenssons Vinterbäcken (januari) - två titlar som verkar lite småintressanta men som inte hamnar längst upp på att läsa-listan.

Därefter spridda iakttagelser:
Wahlström & Widstrand har en ny Fred Vargas, I de eviga skogarna i mars. Läsa? Jepp. Gillar kommissarie Adamsberg.
Norstedts ger i maj ut Siri Hustvedts Sorgessång - har ni inte läst den på engelska så MÅSTE ni läsa den nu. Inga ursäkter. Bästa romanen på evigheter.
Bra böcker ger ut första delen av serien om Dexter i pocket i februari - bra initiativ. We like Dexter.
Lind & Co ger ut Paul Austers Samlade dikter i april. Mja...Bör man mog läsa på originalspråk, eller? Inte för att jag tackar nej till fler nyutgivna Austerböker, men ändå.
På Modernista kommer i mars Hitomi Kaneharas Ormar och piercing, som jag länge varit lite småsugen på. Har fluktat på den i engelsk pocket. Kanske läsa nu?
Sekwa ger ut Muriel Barberys Igelkottens elegans, fransk snackis som jag nog ska kika på. Kommer i april.

Så lång är läslistan efter en första, spontan genombläddring av katalogen. Känns som att jag inte kommer hinna hälften, speciellt inte med tanke på att det kommer vara fullt av nytt jobb - mer om det senare... Men ändå. Att göra ouppnåpeliga läslistor är en oundviklig del av en bokmals vardag.

2 kommentarer:

Catrin sa...

Genast blir jag sugen på Carina Rydberg och Carl-Johan Vallgren. Däremot kan jag inte med Elisabeth Rynell. Blev rekommenderad att läsa henne för några år sedan och jag ska inte säga attdet var dåligt - för jag orkade knappt läsa ut boken (Till Mervas) och kan bara konstatera att det inte var för mig. Och efter den upåplevelsen är jag inte ett dugg sugen att pröva igen ... Och Hustvedt ska jag förstås läsa. Den är inköpt och ligger i ett oaket i väntan på att maken ska fylla år, vilket sker snart. Och sedan är det bara en tidsfråga innan jag får sätta tänderna i den!

Calliope sa...

Rynell kan vara tung, men jag gillar henne skarpt. Smaken är som baken :)
Låter plågsamt att vänta på Hustvedt - kan du inte smygöppna paketet, läsa och sedan tejpa ihop det igen? Eller är det fusk?