14 oktober, 2008

Från snygg till ful

Packar upp en nyhetssändning på bokhandeln och häpnar när jag får Bodil Malmstens nya Sista boken från Finistère i handen. Vad har hänt?!? Den är rent ut sagt skitful! Grå med ett orange streck tvärs över. Baksidan är marginellt snyggare med ett svartvitt foto på Bodil överstruket med samma irriterande orange blobb. Är det något slags experiment som gått fruktansvärt fel? Jag antar att det ska vara stilrent men det är bara intetsägande och outhärdligt tråkigt. Desutom torde det ju vara något fel när baksidan av boken faktiskt ser bättre ut än framsidan...

En ful och en fin
Bodils senaste böcker har annars varit sjukt snygga; den förra i blått och den dessförinnan i guld. Med härlig, tjock papperskvalité, en liten ficka för urklipp, passande omslagsbilder och en fin snodd runt alltsammans. Och nu det här. Jag förstår inte. För det kan väl inte bara bero på att de tidigare titlarna givits ut av Finistère/Modernista medan den nya kommer på Albert Bonniers? Eller? Är det så illa ställt med smaken hos stora fina förlaget?

6 kommentarer:

Bokbabbel sa...

Ånej, man blir så ledsen, precis som med den nya fula omslaget på "Låt den rätte komma in", var det du som skrev om det också?

Anonym sa...

Fniss, min första tanke går till Deutsche Bank... sedan inser jag att jag tänker tvärtom, tycker den nya är mkt snyggare än de gamla mysupplagorna från Modernista som inte var fula, men som började bli åtminstone långrandiga.

Jag har inte alls hängt med, varför har hon flyttat till AB?

Aidaho sa...

jag tycker det är lite komiskt (ska säkert inte vara det) att den sista boken från finistere (ort/förlag) är på ett annat förlag.Det blir ju inte sista boken från finistere.. Och jag säger som caroline; jag hänger inte med! Sen håller jag med magix på frågan om "låt den rätte komma in", har jag bara drömt eller vann det första omslaget pris för sitt utseende? Varför byta ut ett vinnande koncept?

Calliope sa...

Jodå, det var jag som ondgjorde mig över filmomslaget till Låt den rätte komma in. Apfult. Om originalet hade fått pris eller inte ska jag däremot låta vara osagt; det vet jag inte.

Jag tror inte att Bodil egentligen har bytt förlag; hon har väl om jag inte minns helt fel givit ut titlar på Bonniers tidigare. Men visst blir det konstigt att boken från Finistère inte blir från Finistère...

Catrin sa...

Alltså obegripligt. Tycker att alla Bodils omslag, även de tidigare har varit snygga utom möjligtvis Undergångarens såpnger som inte tilltalar mig personligen, men som ändå inte på långa vägar hittar upp i denn aklass av fulhet.

Anonym sa...

Har för mig att hon skrivit själv att det handlade om ett gammalt löfte till Bonnier... sen blir det back to fina Modernista. Håller dock med om att det inte är vackert. Efter ett ögonkast tycker jag däremot att innehållet verkar vara det. Vackert alltså. Det blir läsning i helgen. Jippi!