05 oktober, 2010

Gissningar, viskningar och riktiga odds

Nobelpristagaren i litteratur avslöjas på torsdag - och än så länge verkar bokmänniskorna vara bättre på att hålla tyst än medicinfolket. Inga förtida läckor, varken i SVD eller någon annanstans. Det viskas förvisso mycket om Alice Munro överallt, men jag tror nog inte att hon vinner. Tror och tror förresten; det är ytterst sällan jag dristar mig till att tro något om vem som vinner Nobelpriset. Det enda jag utgår från är att det blir en äldre man, företrädesvis någon som skriver om sådant jag inte bryr mig om.
Med det sagt är det ändå kul att se hur andra gissar. Hos Ladbrokes kan man se en lång lista över författare med odds. Naturligtvis finns där de vars namn alltid nämns (de aktuella oddsen inom parentes): Joyce Carol Oates (19) , Tomas Tranströmer (10), Ko Un (13), Adonis (12) och Amos Oz (26). Allra lägst odds, 4, har Ngugi wa Thiong'o som jag var tvungen att googla eftersom jag inte ens visste vem det var. Kanske inte så konstigt i och för sig - jag läser väldigt lite afrikansk litteratur i god tid och det verkar inte ha översatts något av honom till svenska sedan 1980-talet. Men ändå - underligt att han har så låga odds. Vet någon något trots allt? Eller tror alla att Akademien främst belönar författare med udda namn?

Intressant är också att Ladbrokes lista till så stor del består av författare jag inte känner till/har väldigt dålig koll på. Jag tror knappast att jag är ensam om det heller; det understryker snarare känslan av att Nobelprislitteratur nästan är som en helt egen genre, och att den oftast har väldigt lite att göra med den litteratur folk vanligtvis läser. Om det är bra eller dåligt ska jag låta vara osagt, men att det åtminstone är lite bisarrt tror jag att vi kan enas om.

Vem jag vill ska vinna på torsdag? Jag vet inte. Men om Peter Englund ropar ut Haruki Murakamis namn, tänker jag låta det regna makrill från min balkong för att fira.
Förresten, ni missar väl inte att Babelredaktionen bloggar just nu om sina bästa/värsta Nobelminnen och att Peter Englund gjorde en väldigt bra sammanfattning av bokmässan på bloggen Att vara ständig? Kul!

3 kommentarer:

Metronyx sa...

Visst är det märkligt att när det gäller just detta pris så vill man gärna hitta nån författare som knappt man hört talats om. Naturligtvis förstår jag att man inte kan välja någon som folket tycker om, eller som många läser - det vore ju fel och inte tillräckligt elitistiskt. Men precis, säger de Murakami så låt det regna makrill du så kastar jag knätofsar och dalahästar från en tall : )

Alices och Lyras Bokhylla sa...

Ja, det skulle vara så kul om Joyce Carol Oates eller Haruki Murakami vann! Då skulle jag få en ordentlig anledning att fjäska till mig en av deras böcker och äntligen kunna läsa dom...
/L

Calliope sa...

Bara två timmar kvar nu... Om jag mot all förmodan ska låta det regna makrill från balkongen kommer det att bli en kladdig historia; det kommer så mycket vatten uppifrån idag... spänningen stiger :)