26 juli, 2010

Insidertips från förlaget

Jag brukar vara allergisk mot så-här-blir-du-författar-böcker, men när jag hittade Betsy Lerners The Forest for the Trees bland personalens tips på McNally Jackson kunde jag inte motstå den. Det räckte med att jag läste några få stycken för att jag skulle vara fast. The Forest for the Trees är välskriven, spännande och faktaspäckad och innehåller allt en skrivande människa kan behöva.Betsy Lerner har en lång karriär som redaktör/förläggare bakom sig och bland hennes tidigare arbetsgivare hittar man en lång rad kända stora förlag: Ballantine, Simon & Schuster och Doubleday för att nämna några. I The Forest for the Trees gläntar hon på dörren till förlagsvärlden och tar med läsaren in i rummen som vanligtvis är stängda - vi får veta hur man resonerar på förlagen kring utgivning, manus och litteratur. För den som är intresserad av bokbranschen är det sjukt spännande att få glutta in och se hur det går till; det är lite som att ha blivit inbjuden på en personalfest och äntligen få lyssna på allt skvaller om vad som pågår bakom kulisserna på förlagen.

Men missförstå mig inte - The Forest for the Trees är inte en skvallerbok, tvärtom. Den är en fantastisk guide för den som menar allvar med sitt skrivande, vare sig det är fack- eller skönlitterärt. Bäst torde den fungera för den som har kommit en bit på vägen och som verkligen är seriös i sitt uppsåt. Lerner tar ditt skrivande på blodigt allvar och förstår precis hur du och din text fungerar, oavsett vem du är och svarar utförligt på frågan om hur man egentligen gör för att omvandla den där idén man går och bär på till en fungerande text och i slutändan en riktig bok. Hur får man kontakt med förlag och viktigast av allt - vad vill egentligen ett förlag ha? Vad ska man tänka på? Hur kan du redan på manusstadiet undvika de vanligaste fallgroparna som gör att ditt manus riskerar att hamna i refuseringshögen ?

The Forest for the Trees är en ypperlig guide, full av praktiska tips. Betsy Lerner utnyttjar all sin kunskap och erfarenhet till att förklara och framstår som precis den äldre, förtrogna vän man önskar sig. Någon att fråga om råd, någon som vet hur saker och ting fungerar. Hon är lugn, pedagogisk och uppmuntrande, men också ärlig och rak. Om du själv eller någon du känner skriver - de dem ett ex av The Forest for the Trees. Det är den bästa present en aspirerande författare kan få.

1 kommentar:

Fia sa...

Tack för tipset!!