14 juni, 2011

Fiktiva sommarpratare

Om en liten stund presenteras årets sommarpratare i radio. På Twitter frågade Hannes Dükler apropå det vilka fiktiva karaktärer man helst skulle vilja höra sommarprata. Ooh, gillar frågan! Men vill ha mer plats att breda ut mig på än det finns på Twitter. Here it goes, några modesta förslag (och ja, det är fusk eftersom inte alla är svenska):

Först vill jag höra en som står på randen mellan fiktiv och verklig: Karl Ove Knausgård, eller ska jag skriva "Karl Ove Knausgård"? Det råder ju delade meningar om huruvida Karl Ove i Min kamp är identisk med verklighetens Karl Ove eller inte. Ska man tro bokomslaget är det en roman, och i så fall finns det ju en fiktiv Karl Ove som kan sommarprata. Det skulle jag gärna höra. (Och i brist på det, skulle jag annars gärna lyssna på den verklige Knaus.)


Sen vill jag höra en namne till mig själv: Calliope från Middlesex av Jeffrey Eugenides. Jag vill höra hur det gick sen, efter att boken var slut.
Och i "vad hände sen"-kategorin kan vi även lista Harry Potter (jag tror inte att de har det så peachy som slutet antyder).

Mats Strandberg föreslog Alice Blackwell från American Wife, samt Patrick Bateman i American Psycho. Instämmer på båda. Kanske kunde då även Lee Fiora vara med på ett hörn?

Dexter hade gärna fått prata (förutsatt att han kunde tala fritt och ändå gå ostraffad därifrån), och naturligtvis Carrie Vaughns Kitty Norville - hon är ju redan van vid radio. Skulle också gärna lyssna på Eric Northman, Lady Julia Grey och Mercy Thompson.

Listan skulle kunna bli hur lång som helst.
Vilken fiktiv karaktär skulle du vilja höra som sommarpratare i radio?

5 kommentarer:

Calliope sa...

Ooh, min första önskan blir uppfylld - Knausgård kommer att sommarprata! Nu väntar jag bara på att övriga önskningar också ska uppfyllas.

Calliope sa...

Hm, det ser inte ut som om varken Harry eller Lee Fiora kommer. Är lite besviken, men ska försöka att istället se fram emot att lyssna på Beate Grimsrud, Sara Stridsberg, Yukiko Duke m fl.

Åsa sa...

Ha, ha - annars kan man ju tycka att Eric Northmans mindre fiktiva alter ego borde ha varit en het kandidat :)

Metronyx sa...

Jag hade uppskattat att få höra Zaphod Beeblebrox. Men det kanske seriöst vore en intressant idé att låta skådespelare gestalta litterära figurer och försöka tänka lite på vad de ev skulle ha tagit upp.

Calliope sa...

Det hade varit kul!