10 juli, 2010

På Lovecraft-tur i Providence

Folk pratar om att det är tufft att köra bikramyoga, men testa en Lovecraft-sightseeing i 40-gradig värme, så kan vi höra vilket som är mest fysiskt ansträngande sedan. Sällan har väl två skräcknördar svettats så ymnigt och slitit så hårt som vi gjorde när vi häromdagen gick Lovecraft's College Hill Walking Tour i Providence, New England.
Tack och lov var det en väldigt sevärd, trevlig & superfin tur - annars hade vi nog givit upp någonstans halvvägs. Det heter College Hill av en anledning...Turen är uppskattningsvis 3-4 km lång och tar dig förbi de flesta Lovecraft-anknutna sevärdheterna i Providence. (Det enda som inte ingår är hans grav, eftersom den finns på Swanpoint Cemetary som ligger i utkanten av stan. Den är dock inte så värst mycket att se, säger de som vet.)
Här är ett urval av vad vi såg:Fleur de Lys Studio: ett bisarrt men mycket fint utsmyckat hus, som omnämns i Call of Cthulhu. Fasadens underliga djurbilder sägs även ha inspirerat Lovecraft till att tänka ut vissa berömda havsmonster...
Inte bara Lovecraft har strövat runt på gatorna i Providence. I det rosa huset längst upp till höger bodde Sarah Helen Whitman, poetissa som uppvaktades av Edgar Allan Poe. Både Poe och Lovecraft gillade tydligen också att hänga kring kyrkan som skymtar längre ner i backen.
När vi kom närmare kyrkan, såg vi också att man knappast behövde vara skräckförfattare för att fantisera ihop läskigheter där. Den är byggd av trä och så sliten att färgen flagnar och de ruttna brädorna kroknar. Flera av fönstren är igenbommade, några trasiga och över alltsammans slingrar sig ondskefull murgröna.Våra grabbar tänkte dock i helt andra banor; både Poe och Lovecraft sägs ha gillat att ta med sig sina dejter till den lilla kyrkogården. Vilken flicka skulle inte smälta efter ett besök här?
I turen ingår också ett antal hus där Lovecraft bott. Ett av de mest kända är 10 Barnes Street, där han bodde 1926-33:
Det här är som sagt bara en bråkdel av vad som ingår i turen (som alltså inte är guidad eller så, utan något man själv googlar upp och skriver ut), och jag rekommenderar den varmt till både Lovecraftfantaster och historiskt intresserade. Själva det moderna Providence är som vilken annan medelstor stad som helst, men College Hill är helt klart värt att se. Hela College Hill är fullt av fint bevarade hus från slutet av 1700-talet och framåt och det är ett nöje att få gå längs de smala, trädbevuxna gatorna och bara insupa alla viktoriansk-gotiska vibbar. Man ooohar och aaahar över alla tjusiga byggnader i ett. Det är lätt att föreställa sig hur spooky där måste ha varit kvällstid när Lovecraft bodde där, och eftersom han var så hårt knuten till den verkliga platsen i sina berättelser är det kul att få se hur det faktiskt såg ut. Super! Men gå om möjligt en svalare dag och gör inte samma misstag som vi - vi tänkte att det väl måste finnas något café eller en åtminstone en kiosk längs vägen och tog inte med förfriskningar... Vi kan väl säga som så här; den mest uppskattade sevärdheten i slutet av turen var Starbucks iskalla kyldisk som snabbt tömdes på dricka!

5 kommentarer:

Magister sa...

Det där med att Lovecraft skulle ha gillat att ta med sig dejter till St. Johns kyrkogård är att göra en hönsgård av en fjäder: Han tog med sig alla kompisar dit som besökte honom i Providence, och det faktum att en av dessa besökare råkade vara en kvinna (som han envisades med att fortsätta titulera med efternamn) räcker inte att bygga ett sådant påstående på. Uppfattningen att Lovecraft skulle ha dejtat Helen Sully är faktiskt inte utbredd bland Lovecraftforskare (jag känner bara till en som tror det).

Hur som helst, verkar vara en trevlig promenad som jag måste ta när jag kommer dit.

Bokomaten.. sa...

WOW! Skulle lätt ta 40-gradig värme för den promenaden.. Tröstar mig med att det ändå är 30 grader här hemma...:-) Lovely.

Helena sa...

Du verkar ha en alldeles fantastisk USA-vistelse! Att besöka Providence och gå en Lovecraft-tur står på min agenda också, tillsammans med en pilgrimsfärd till Stephen Kings kråkslott i Bangor, Maine. One of these days...

PS: Idag är det typ 34 grader i Stockholm!

Calliope sa...

Nej, jag kan knappast klaga - hittills har resan varit allt jag hoppades på och lite till :)
Tänkte också på det där med Maine & King. Jag var ruggigt sugen på att fara dit och kika nu när vi ändå var såpass nära, men det gick inte att få in i planen den här gången, tyvärr. Vi har ju ingen bil den här resan och New England bör nog bäst upplevas med egna hjul om man ska ha chans att se så mycket som möjligt. Nästa gång (för jag känner starkt att det måste bli en sådan) vill jag åka på bilsemester-rundresa i New England på hösten och titta på fina löv och besöka Ben & Jerrys glassfabrik i Vermont. De har guidade rundturer med smakprov av nya glassorter... Yum... Tror det skulle vara lite Kalle & Chokladfabriken-känsla över ett sådant besök :)

Magister sa...

Det kanske bör påpekas att huset som ska föreställa Barnes Street 10 egentligen är Barnes Street 10-12. Lovecraft och hans moster Lilian bodde i den vänstra halvan.