29 januari, 2008

Vampyrerna rockar i Göteborg men rör inte mina andra böcker

Låt den rätte komma in har haft premiär på Göteborgs filmfestival och jag blir ännu mer sugen på att se den efter att ha läst det här. Varför är jag inte där och ser på film istället för här och jobbar?? Kan inte komma på en enda bra anledning.
Jag gillar också John Ajvide Lindqvists eget uttalande om filmen skarpt:

"Den är helt överjävligt fantastisk, och alla härinne som inte tycker om den är elaka."

Jepp, så måste det vara.

I övrigt kan jag inte låta bli att undra om alla böcker verkligen måste bli film? Just nu känns det som att filmfolket har slutat göra egna manus och istället ägnar sig åt att parasitera på bokbranschen. Visst, en film kan vara kul, men 25-30 st? 1408, Beowulf, Arn, I am Legend, The Jane Austen Book Club, Försoning, Rocky, Millennium, Svinalängorna, I taket lyser stjärnorna, Jag saknar dig, jag saknar dig, Gone baby gone... för att bara nämna några aktuella projekt, listan kan bli tre kilometer lång. Det är minst 2,5 km för mycket. Jag börjar känna mig protektionistisk och börjar fundera på att trycka upp små knappar- rör inte min bok, typ. Det var kul i början men det senaste året har blivit för mycket även för en bok-& filmentusiast som jag. Jag vill ha mina läsupplevelser i fred. Jag vill inte veta hur varenda huvudperson ser ut på vita duken. Jag är fullt nöjd med att se dem i mitt eget huvud. Det brukar ändå vara där den bästa versionen visas.

8 kommentarer:

Erika sa...

Jo, lite väl många filmatiseringar blir det. Men Låt den rätte komma in ser även jag verkligen fram emot.

Anonym sa...

Förstår hur du tänker. Jag gillar verkligen nästan lika mkt som jag gillar böcker, men ibland känns det bara int rätt.
Tycker de lyckas välja skådespelare som passar rätt bra till rollerna men när de väljer nån som definitivt int passar, då har de bara sabbat min syn på den karaktären.
Det är nåt visst med att läsa en bok och få en egen bild av hur allt ser ut än att se nån annans tolkning av den på en stor filmduk.
Ja till böcker och film men nej till filmatisering av böcker, åtminstone när det blir överdrivet.

Anonym sa...

länkade precis till din blogg ;)
kram

Country Girl sa...

Jag håller med, det går inflation i filmatiseringar. Vissa böcker - typ Låte den rätte... kan göra sig riktigt bra på film, men ofta blir det rena trivialiseringar av bra böcker, liksom för att göra dem lättillgängliga för de som inte "orkar läsa". Orkar man inte läsa, ska man heller inte få sig en bra story till livs, känner jag ibland!
Man måste ju också kunna låta fantasin jobba lite, eller hur?

Calliope sa...

Kanske är det helt enkelt så att det finns så många fantasilösa människor? :)
Sedan tror jag även att det beror på att filmbranschen ser det som att de redan har halva inne när de gör film av en redan känd bok - det behövs inte alls lika mycket marknadsföring.
Måste vara synd om manusförfattarna också; de får inte hitta på något själva längre utan bara bearbeta befintliga texter. Kan ju inte vara hälften så kul som att skriva något eget?

Tack för länk, Snöfrid!

Country Girl sa...

Säkerligen är det så att producenterna tycker att de garanterat kommer att åtnjuta framgång genom att välja en redan poppis bok. The bastards!

Mikael Holmström sa...

Vet att jag är lite sent ute kanske, men jag håller precis på att läsa "Låt den rätte komma in"... och herr Ajvide är ju verkligen en lysande skräckförfattare - brr!

Eftersom vampyrgenren är så väl förankrad på filmduken, känns det ganska naturligt att göra film av boken. Och man får väl innerligt hoppas att den blir bättre än den andra svenska vampyrfilmen, "Frostbiten"... det är nog den sämsta film jag nånsin sett. På riktigt. Det allra värsta var just manuset - det fanns ju liksom inte. Om en bokförlaga är vad som krävs för att få fason på svensk vampyrfilm, så gärna för mig. : )

Calliope sa...

Micke - det är aldrig för sent att komma över till the dark side ;)
Hjälper gärna till med fler onda tips när du läst klart!