11 januari, 2008

Vårens böcker

Idag kom Svensk Bokhandels vårboksnummer till affären och en stor del av dagen har jag därför spenderat med näsan bland annonserna i den. Det är ingen helgjuten bokvår som väntar av listorna att döma, åtminstone inte om man ser till vad som kommer på svenska. Snarare är det lite småsvajigt - misstänker att många förlag sparar det bästa till juni i hopp om att få sälja semesterläsning. En del skoj titlar fanns där dock som dyker upp redan under våren:

I väntan på John Ajvide Lindqvists Människohamn tänker jag skrämma slag på mig själv med Andreas Romans Mörkrädd. Den handlar om David som är sjukligt rädd för mörkret. Han går i terapi och har bara sista steget kvar - han ska bo ensam i en stuga ute i skogen tills han inte är rädd längre. Men något lurar därute, något som vill in i stugan... Bo-ho. Kommer på Natur & Kultur i maj.

Samma förlag ger även ut Ulrika Kärnborgs roman Myrrha som handlar om klassmotsättningar och kärlek i det viktorianska England. We like! Kommer i mars.

Är man Stockholm i april kommer man med lite tur att kunna se en levande legend, eller åtminstone någon som var med när legenden skapades. Carloyn Cassady (gift med Neal Cassady) kommer på Sverigebesök i samband med att hennes bok Off the Road ges ut i svensk översättning av Albert Bonniers Förlag. I den berättar hon om livet med Kerouac, Ginsberg och de andra beat-nissarna. Har svårt att tänka mig hur något sådant skulle kunna vara annat än spännande.

Wahlström & Widstrand (som samlar lite extra cred genom att ha David Bowie på omslaget till sin katalog) ger i april ut Annika Thors Motljus, som blir hennes debut som författare för vuxna läsare. Kan bli intressant! Dessutom kommer Jenny Östergren och Kristina Thulin med en bok som jag är nyfiken på efter att för många år sedan ha läst deras Bimbobakslaget. Den här är till skillnad från den tidigare en roman, en undergångsroman till och med om man ska tro förlaget som placerar den i feel bad-genren... Vi som hade alla rätt heter den i alla fall, och då känner jag mig naturligtvis träffad. Kan vara bra, kan vara dålig, men jag ska testläsa hur som helst.
I april kommer också Niccolò Ammanitis bok Mellan himmel och jord hos Norstedts. Som jag redan berättat ligger ett läsex på den här och väntar på att det perfekta tillfället ska infinna sig. Även Ammaniti är på väg till Stockholm - 8/4 dyker han upp. Det är ovisst om hunden kommer med eller inte.
Så visst kommer det en del roligt, men jag saknar den där boken som får mig att längta-längta-längta. Det är tur att vi har Hustvedt och fantasyflickorna Harris, Vaughn och Swendson att se fram emot. De lär kunna hålla mig sysselsatt länge. Vaughns Kitty and the Silver Bullet är först ut redan nu i januari. Ett måste för alla varulvsfans.

5 kommentarer:

Country Girl sa...

Jag har också botaniserat lite i vårens bokkataloger och kommer att åtrekomma till ämnet ifråga inom kort. Det är en höjdpunkt när katalogerna kommer och man kan sitta och titta i dem och pricka av och nästan spricka av förväntan!

Martina sa...

Myrrha lät intressant, jag får göra påtryckningar på mitt bibliotek så att de köper in den.

Hans Persson sa...

Både Mörkrädd och Människohamn är böcker som jag kommer att se till att läsa så fort jag kan få händerna på dem. Här är min första lista över intressanta fynd i "Vårens böcker".

Anonym sa...

Sign me up for Mörkrädd, Människohamn och Myrrha!

Det ser ut att bli en fin bokvår.

Calliope sa...

Låter som vi kan ha många gemensamma bokdiskussioner framöver också :)
Ser fram emot att få höra vad ni tycker när vi läst klart dem.