24 mars, 2008

Påsk med Miss Potter

Kanske är det bra att påsk är slut om några timmar; jag har ätit så mycket påskgodis att jag har fått halsbränna. Behärskning i kombination med socker har aldrig varit min starka sida. Imorgon är det tillbaka till ett betydligt mer spartanskt leverne. Ack ve.

Men jag har hört rykten om att det finns folk som till skillnad från mig fortfarande har lediga dagar kvar och om du hör till de lyckligt lottade, tycker jag att du ska springa till videobutiken och hyra Miss Potter som nyss kommit på dvd. Jag såg den igår och den var över alla förväntningar. Inte för att de kanske var så högt ställda, men ändå. En riktigt bra film! Ett måste om du i likhet med mig gillar böcker, fåniga djur, engelska landsbygden, stora vackra klänningar och pittoreskt leverne på det hela taget.
Miss Potter handlar om den engelska barnboksförfattaren Beatrix Potter, ni vet hon med alla de små roliga djuren. Pelle Kanin till exempel. Min favvo är Jeremy Fisher, grodan som fiskar sittande på ett näckrosblad och får en så stor fisk på kroken att han ramlar i. Jag tycker fortfarande att det är synd att inte SVT längre sänder baletten byggd på Potters värld på jul. Vet inte vad som hände med den, kanske var det bara jag som såg den och de tyckte att en ensam stackare var för få tittare. Ingen aning. Trist att den är borta är det hur som helst. Det var tradition att se den medan man klädde granen.

Märker att jag kommer in på sidospår här, men det beror säkert på att jag har för hög sockerhalt i blodet. Jag ber om ursäkt. Filmen var det, ja. Mycket bra. Ewan McGregor är med med skojig mustasch i rollen som Beatrix förläggare. En stor del av filmen utspelar sig i det undersköna Lake District, där familjen Potter spenderade somrarna och där Beatrix sedermera köpte mark för pengarna hon tjänade på sina böcker. Det är så vackert att jag genast var tvungen att googla för att se om det fanns några billiga resor dit. Det fanns det tyvärr inte, men jag hittade en skojig temapark tillägnad Potter, The World of Beatrix Potter Attraction. De har dessutom The Emporium, en butik med onlineförsäljning. Gissa vem som fanns där i flera utföranden om inte min lille Jeremy Fisher! Är han inte bedårande, så säg? Jag har redan en sådan här i plysch, inhandlad i London för några år sedan:
Skulle vilja ha en sådan här också:


Samma butik säljer allt från förkläden till babykläder med Potter-motiv. Det verkar vara något med namnet Potter som inbringar stora merchandise-pengar... Harry...Beatrix... Nej, nu var jag elak. Jag skulle absolut shoppa loss om jag var där. De har till och med en serie hudvårdsprodukter med Beatrix namn på: Beatrix Potter English Gardens Viola Moisturising Bath Foam, till exempel.

Det är med andra ord inte bara Nora Roberts som säljer lustiga saker. Undrar vad det blir härnäst? Jag skulle kunna tänka mig en Gaiman-ost eller kanske en Charlaine Harris-solstol. Eller vänta nu, solstolar görs redan av Penguin...

6 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Hehe, jag såg också potter på julen när jag var liten, varje år. Tror inte var ensamma för som jag har förstått det är Beatrix Potter helt otroligt sjukt populär, kanske mest i england iofs. Där av alla shopping-produkter. Inte sett filmen men jag kan tipsa om en semesterform i Lake Distrikt som jag själv har funderat på.. man kan hyra en kanalbåt och tuffa runt på kanalerna i england, och då även lake district, lite som man själv vill. Jag är grymt sugen. Tänk att somna under en bro efter att man varit på en liten pittorest pub i någon engelsk by.:)

Calliope sa...

Ooh, kanalbåt! Coolt! Kör man själv? Det lät ju jättetrevligt!

Bokomaten.. sa...

Japp, man hyr bara båten sedan kör man själv och sover ombord. Ganska många som flyter fram på kanalerna genom england på somrarna tydligen. Så får man lite lantkultur sig till livs också.:)

Anonym sa...

Jag är hopplöst förälskad i allt vad grodor heter, så den läsande grodan var ju helt wunderbaum!! :)

Country Girl sa...

Haha, jag satt också framför Sagovärld varje jul, trots att jag tyckte det var synd att räven framställdes som så lömsk. Rävar är mitt favoritdjur, nämligen...

Jag har letat efter Miss Potter på dvd, men då vet jag att jag inte hittat den eftersom den inte hade kommit ut...Men nu ska jag genast införskaffa den!

Och - ååhhh, kanalbåt...En ensam eka på en å, precis som i Det susar i säven..

Calliope sa...

Kanalbåt låter också som en ypperlig plats för läsning; tänk att glida fram där lite sakta och fint och sitta i en solstol på däck med en trevlig bok... Och när man är trött på att läsa lägger man till vid närmasta pub. Låter som en ultimat semester :)