17 oktober, 2007

Sigrid & Isaac

Egentligen är det konstigt att inte den här boken har skrivits tidigare. Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald är två av de mest betydelsefulla konstnärerna för modernismen i Sverige och deras liv tillsammans är så spännande att det kunde passa i vilken roman som helst. Här finns allt: kärlek, konst, passion, otrohet, genialitet, sorg och galenskap.

Anders Wahlgren har tidigare gjort film om Sigrid och Isaac (visades på SVT för inte så länge sedan) och materialet han använde till filmen utgör grunden i boken. Men dessutom finns här en stor mängd pressklipp, brev och bilder. Framför allt bilderna är underbara - många av dem är hämtade direkt ur familjens privata fotoalbum.

Vi får följa Sigrid & Isaac hela deras liv, från att de som unga studerar hos Matisse i Paris, skaffar sonen Iván, gifter sig och börjar arbeta som konstnärer. Jag visste sedan tidigare att de hade det tufft i början innan modernismen blivit rumsren, men pressklippen ger det en helt ny dimension. Den som tycker att media kan vara elaka idag ska se vad de skrev då. Det är personangrepp, barnsliga förolämpningar, rashets och förtal om vartannat. Att Isaac var jude och Sigrid kvinna gjorde inte saken bättre. Man häpnar över hur de blir behandlade. Och ändå förmår de att skapa originell, vacker, spännande konst. Helst skulle jag vilja ha en fullständig katalog med bilder på alla deras tavlor att bläddra i under läsningen. Detsamma gäller alla människor de möter; här finns alla från Picasso till Pär Lagerkvist och Prins Eugen. Tidsandan fångas mycket väl och jag längtar så jag kan dö efter att få ha varit med där & då i Paris när seklet var ungt. Så mycket idéer, så mycket kreativitet!
Jämfört med Anita Goldmans bok om Sigrid Hjertén från 1995 I själen alltid ren, är Sigrid & Isaac mycket bättre. Framför allt har den enormt mycket mer fakta och fastnar inte i det livmodersfeministiska träsket där Goldman alltför ofta rörde sig. Wahlgren är rakt på sak när han berättar om hur svårt Sigrid stundtals har det - hon ska inte bara måla, utan även ensam ta hand om barnet i långa perioder och samtidigt handskas med Isaacs otrohetsaffärer. När hon till sist inte orkar längre utan glider allt längre in i sinnessjukdom, är det så sorgligt att man blir deprimerad. Man kan inte annat än undra hur stor hon kunde ha blivit om hon bara fötts några år senare, alternativt fått mer hjälp.

Nå, en fantastiskt bra bok är det hursomhelst. Och var inte rädd om du inte är superintresserad av konst. Sigrid & Isaac är lättläst, spännande och garanterat läsvärd.

1 kommentar:

Erika sa...

Spännande! Jag gillar bådas konst, men framför allt Sigrid Hjerténs. Ytterligare en biografi att lägga till att läsa-listan.