07 oktober, 2007

Ska vi göra slut nu?

Jag är orolig. Det verkar ha hänt något med min skräck-favvo Charlaine Harris. Är hon sjuk? Är hon desorienterad? Behöver hon hjälp? Ska jag åka dit och coacha henne? Någonting måste göras i alla fall, det är lätt konstaterat efter att jag läst ut hennes senaste, An Ice Cold Grave.

Den är nämligen riktigt dålig.

An Ice Cold Grave är del 3 i serien om Harper Connelly, kvinnan som fått övernaturliga förmågor efter att ha träffats av blixten som ung. Den här gången kallas hon till den lilla staden Doraville för att hjälpa till i sökandet efter en försvunnen tonåring, men när hon istället för ett lik hittar flera stycken, visar det sig att staden har en seriemördare. Och ja, eftersom själv definitionen av serie- är att man gör det igen så gäller det att fånga honom snabbt. Jag säger inget om intrigen, den är ok och rätt spännande stundtals, även om det är ovanligt lätt att lista ut hur det ligger till. Upplägget känns som en upprepning av de tidigare delarna. Mycket lite nytt händer. Istället bjuds man på några groteskt dåliga sexskildringar, som är så pinsamma att man helst vill bläddra vidare och låtsas att inget hänt. Eller vad sägs om följande dialog:
" I got to see your dick one time when you got out of the shower and the
door wasn't shut tight" I said. "It was a year ago."
"Oh, and you've been dreaming of it ever since" he said hopefully.
"Well, actually...yes. But don't get a swelled head.
"That's not the head that's swelling."

I den stilen fortsätter det. Länge. Och sen när man tror att det är över, igen. Hur, jag bara undrar HUR kunde detta hända? Observera alltså att detta är rader av en författare som alltid skriver hur bra som helst, även när huvudpersonerna är intima. Det är ju så kasst så man skäms å hennes vägnar. Och när jag precis läst ut den och försökte lugna mig själv med att det här nog bara var en mellanbok och att allt snart ska vara som vanligt igen, kom jag på att även hennes förra bok, Definitely Dead, var oväntat lam. Vad är det som händer? Bör jag vara orolig?
Ska det inte bli några fler bra böcker? Jag vankar nervöst runt i lägenheten och fingrar på hennes tidigare titlar. Är det så här vårt förhållande slutar, Charlaine?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det var lite oroväckande! Jag har precis köpt första boken om Sookie Stackhouse, hur är det med dem? Blir de också sämre och sämre?

Calliope sa...

Fear not! Böckerna om Sookie är hur bra som helst! Det är främst de som gjort CH till en favvo, så läs lugnt. Den enda besvikelsen hittills med dem har varit att den senaste jag läste, Definitely Dead, var något sämre än de tidigare. Men jag tror att det var en tillfällig svacka. Serien om Harper Connelly som An Ice Cold Grave ingår i är genomgående svagare. Men allt annat hon skrivit rekommenderas vamrt!

Bokidioten sa...

Vad är det som gör det här till bra skräck-böcker? Jag har en förkärlek till skräckböcker men tröttnar periodvis på att scanna av nyutgivet för att hitta "guldkornen". Tack för en bra blogg, förresten!

Calliope sa...

Ooh, tack för beröm!

Det som främst gör att jag gillar CH's böcker är att det övernaturliga får lov att vara en del av vår vanliga värld. Jag läser mycket hellre den typen av sk "urban fantasy" än sådant som utspelar sig i ett helt eget universum. Böckerna är originella och har dessutom en god portion självdistans och humor, något som är nödvändigt för att det inte ska bli alldeles för stelt och pretentiöst.