31 december, 2009
Mitt litterära 00-tal: ett eget rum i världen
27 december, 2009
Den svåra konsten att dejta en poet
Det tog en stund att vänja sig, att komma in i intrigen, lära känna karaktärerna och sättet att berätta. Jane Campion gör ett inte alldeles konventionellt porträtt av poeten och människorna runt honom. Men när den tröskeln väl passerats, gick det alldeles utmärkt att luta sig tillbaka och sjunka in i filmen. Ben Whishaw (som vi känner igen från Parfymen där han spelade huvudrollen som Grenouille) gör en charmig, lätt förvirrad men ändå målmedveten, utsvulten Keats, trånande efter Fanny Brawne som han aldrig kan få eftersom han är för fattig för att gifta sig med henne. Ung, ljuv, förbjuden kärlek som naturligtvis inspirerar till likaledes ljuv poesi.
Och poesi finns det gott om i filmen. Flera av Keats dikter läses upp helt eller delvis och passar för det mesta fint in i berättelsen. Faktum är att jag, som aldrig varit något större fan av Keats, blir sugen på att läsa mer och letar fram dikter av honom när jag kommer hem. Tyvärr förblir de en aning svårforcerade; romantikernas överlastade stil gör att meningen försvinner bland metaforerna och jag tappar tråden när jag läser. Så sett fungerade faktiskt dikterna bättre i filmen, där deras innehåll underströks av bilderna.
Och bilderna, ja de är ett eget kapitel. Det är definitivt de som får mig att kapitulera inför filmen. Den engelska landsbygden där de spelat in är så löjligt vacker att du tycks kunna montera upp kameran varsomhelst och ändå få en häpnadsväckande utsikt. Campion vet att utnyttja det till max, så är du likt jag en sucker för England är Bright Star ett absolut måste. Lite av det syns i trailern:
Bilder och dikter till trots är det ändå Keats själv som stannar kvar i minnet efter att filmen tagit slut. Eller rättare sagt, hans alldeles för korta liv. Hur många författare och konstnärer är det inte som har dött ensamma, utblottade och övertygade om att deras liv & verk var ett ingenting - bara för att några hundra år senare hyllas världen över? Tragiskt är bara förnamnet. Den unge Keats delar t ex ut personligt signerade förstautgåvor av sina böcker till familjen Brawne i filmen, för att i nästa scen vara tvungen att be om allmosor från sina vänner för att överleva; det är milt sagt ironiskt när man tänker på hur mycket de där böckerna blev värda sedan. Det är också omöjligt att inte tänka på hur unga de var. Keats dog när han var 25. Hur mycket av värde hade man själv hunnit åstadkomma i den åldern? Tänk om det hade varit all tid man fick? Och framför allt - tänk vad han hade kunnat skriva om han hade fått fler år. Tanken svindlar.
26 december, 2009
Sjukt spännande julläsning
20 december, 2009
En något mindre fantastisk Jan
Jag är bröderna Walker är inte heller lika intrikat konstruerad som de tidigare romanerna. För mig är det en stor miss, för i vanliga fall brukar det vara så extremt njutbart att läsa Jan eftersom han lägger enorma pussel i romanerna och alltid, utan undantag, får dem att hänga perfekt samman i slutet, med miljarder trådar kors och tvärs i texten. Så jag är en smula besviken.
En sak händer dock. Jag har min egen Tuvaluhändelse. Odd Marius återvänder till Slottsplassen för att se vad som orsakade hans cykelvurpa och hittar ett mynt från öriket Tuvalu i Stilla Havet, med en flygfisk på. När jag slår igen boken för att istället läsa tidningen finns där plötsligt en artikel om Tuvalu. Det lär inte vara många dagar man skriver om Tuvalu, men idag händer det. Vad är oddsen? Sammanträffandet känns Kjaerstadskt. Tyvärr visar det sig att de skriver om Tuvalu av en trist anledning; ögruppens atoller ligger så lågt att de kommer försvinna inom kort när vattennivån stiger tack vare den globala uppvärmningen. Med ens känns det som om Odd Marius hittade ett arkeologiskt fynd, ett meddelande från en civilisation som inte längre finns.
Tuvalumynt, komplett med flygfisk.
***************************************************
Läs vad DN GP Expressen och lillebror säger om Jag är bröderna Walker.
19 december, 2009
Adoptera en författare
Läs hela artikeln här.
18 december, 2009
Julplaner
Med tanke på att jag tillbringar hela dagarna i bokhandeln, kunde också man tycka att jag kanske borde ägna mig åt annat än böcker när jag äntligen får en dag ledigt, men nej. Imorgon är min enda lediga dag den här veckan och då ska jag ---wait for it---till biblioteket. Yay! Ser faktiskt fram mot det. Det är så det är att vara nörd. Jag håller på och finputsar mina julplaner; hittills har jag ordnat fin whisky samt god chokladtryffel, så nu saknas bara något lämpligt att läsa till anrättningen. Sedan ska jag, när hysterin på butiken är över, sätta mig vid granen, tindra med ögonen och njuta av sprit, choklad och god litteratur. Längtar. Mycket.
14 december, 2009
Rakt ur poetens egen hand
Om dagen om natten tillhör Aspenströms tidigare diktsamlingar och visar den sida av honom som jag tycker bäst om. Alla mest gillar jag dystopierna och mystiken som finns under 40- och 50-talen, med Snölegend som den defintiva toppen. Där är det mörkt, underligt och hotfullt. Även den vackraste bild rymmer alltid någon påträngande, skrämmande detalj. I Om dagen om natten finns en hel del ekon kvar av undergångsstämningen och melankolin i de tidigare samlingarna, men tonen är ändå något ljusare. Jag läser och läser om igen; lyrik är ju ekonomiskt så tillvida att det är drygt. Några få ord varar länge.
Namnteckningen! Werner hade en mer liten och ordentlig handstil än jag trott.
Nu överväger jag att gå med i mitt första litterära sällskap. Jag såg nämligen att man som medlemspremie i Werner Aspenström-sällskapet bland annat fick en cd med inspelningar från SR med Werner. Dessutom delar sällskapet varje år ut Werner Aspenström-priset; en stickad röd tröja i samma modell som Werner själv hade, den så kallade röda molntröjan. Sympatiskt, tycker jag som är anti alla fula guldbaggestatyetter och annat pris-skräp. I år gick priset till poeten Lina Ekdahl.
10 december, 2009
Vårböcker på andra sidan nyår
07 december, 2009
Min kris är din kris är vår kris
Ändå sitter jag här och håller i ett tämligen tjockt vårboksnummer från Svensk Bokhandel. Det enda som verkar ha skurits bort är texterna som förklarar vad Norstedts böcker handlar om. Norstedtarna kör istället tämligen minimalistiskt med max en mening om varje bok och skapar därmed spänning i vardagen för den som försöker ta reda på om de nya titlarna är intressanta eller inte. Är det en deckare? Roman? Kokbok? Den som lever till våren får se.
Men av krisen syns annars inte många spår. Tvärtom tycker jag att det är ganska fascinerande att se hur samma förlag som nyss satt och ojade sig över att de tvingats ta bort så mycket ur sina listor, fortfarande tycks ha råd att fylla utgivningslistorna med samma gamla skräp som vanligt. Om det är kris behöver vi väl inte ännu en bok med GI-recept? En till pekbok som ser ut exakt som den som barnet tuggade i sig i höstas? Ännu en menlös jävla deckare där man redan från början vet hur det går?
Hur vore det med något nytt istället? Eller är det krisen i ett nötskal - ingen vågar göra något nytt alls?
I så fall tror jag man är på alldeles fel spår. Vi behöver inte alla miljarder menlösa, tråkiga böcker som gör katalogen lika tjock som vanligt. Det finns folk som skriver fantastiska saker. Ge ut dem istället. Stryk skiten, publicera eliten.
03 december, 2009
Inte utan min katt
Of Cats And Kings är fortsättningen på I & Claudius som jag läste häromveckan - ni vet, boken om kvinnan som gör en road trip genom USA med sin katt. Jag hade ju som bekant en del invändningar mot den förra, men kunde ändå inte låta bli att läsa även del två. Främst berodde det på att tvåan hade lika en lika bisarr grundidé som ettan; den här gången har Clare varit utan katt i ett drygt år efter Claudius död och känner att det är dags för en ny katt. Claudius var av rasen burma och Clare vill ha antingen en ny burma eller en siames. Hennes besök hos engelska uppfödare visar snart att katten hon vill ha knappast går att få i Storbritannien - hon vill ha ett utseende på katten som inte längre finns kvar i aveln i väst. För att hitta en katt som möter hennes kriterier blir hon därför tvungen att resa tillbaka till rasernas ursprungsland Burma och Thailand. Redan här börjar man känna att det hela är både hysteriskt och naivt men ändå har potential att bli konstigt nog för att ändå bli underhållande. Flera av Clares bekanta påpekar problemen med hennes idé; att hon hatar primitiva förhållanden och att Burma är en diktatur är två av de fakta som hon väljer att bortse från.
Väl på plats får hon dock ganska snabbt klart för sig att saker och ting inte kommer bli som hon tänkt sig. Burma är ett stängt, fattigt och våldsamt land där det är svårt att ta sig fram och att leta efter en katt är inte att tänka på. Tack och lov tar hon sitt förnuft till fånga och boken handlar därefter mer om de människor hon möter på vägen än om sökandet efter ett nytt husdjur. Hennes möte med diktaturen och dess offer är faktiskt ganska välskrivet och hon lyckas ofta förmedla den frustration som det innebär att leva i ett sådant samhälle, just genom att hon själv är så annorlunda, så fel i sammanhanget.
Burma (dock inte Claudius) från Sverak.
02 december, 2009
Death by cow
29 november, 2009
Sherlock snart på en bio nära dig
26 november, 2009
Katten, bilen och det stora landet i väster
17 november, 2009
Underbara engelska spöken
Her Fearful Symmetry tillhör den där lilla, exklusiva skaran böcker som man älskar från första stund och sedan tycker ännu mer om allteftersom man läser. Själv föll jag redan för första meningen: "Elspeth died while Robert was standing in front of a vending machine watching tea shoot into a small plastic cup." Enkelt och genialt. Och fullständigt omöjligt att inte vilja läsa vidare.
Nämnde Robert lämnas ensam kvar när hans Elspeth dör i cancer, dryga 40 år gammal. Efter sig lämnar hon ett testamente där hennes två systerdöttrar, tvillingarna Julia och Valentina, ärver såväl hennes lägenhet i London som hennes förmögenhet. Men testamentet ställer krav: för att tvillingarna ska få alltsammans måste de bo i läghenheten ett år och deras föräldrar får under inga omständigheter komma innanför tröskeln. Elspeth tycks inte ha något förbarmande för sin syster, tvillingarnas mor Edie, och familjerna har inte träffats på tjugo år. Ingen av dem vill tala om varför. Trots det bestämmer sig Julia och Valentina för att lämna sitt trygga hem i USA för att flytta in i Elspeths lägenhet vid Highgate Cemetery i London, där både det ena och det andra väntar dem.
Egyptian Avenue, Highgate Cemetery
Många av recensionerna av Her Fearful Symmetry har kommenterat att boken är bra men att läsningen kräver att man accepterar berättelsens något udda förutsättningar. Jaha? Är det inte så med alla böcker, undrar jag? Her Fearful Symmetry innehåller förvisso övernaturliga element, men jag skulle snarare säga att det är ovanligt lätt att acceptera dem eftersom romanen är så oerhört snyggt komponerad. Inget av det som händer känns konstlat eller fel. Tvärtom beundrar jag hur Niffenegger får allt att flyta så fantastiskt bra. Det är originellt, spännande, intelligent och underhållande. Miljön är underbar, karaktärerna är to die for och storyn genomarbetad.
Samtidigt är det också mycket vackert. Her Fearful Symmetry är en kärlekshistoria som utspelar sig kring och på en gotisk kyrkogård men samtidigt undviker att falla i goth-träsket eftersom den håller sig fast kvar i 2000-talets moderna London. Jag ska inte förstöra överraskningen för er genom att säga för mycket om den - en hel del av njutningen kommer av berättelsens twist - men låt mig bara slå fast att det här var helt otrolig läsning. En av 2009 års allra bästa böcker!
*********************************************
Måste också tillägga att jag verkligen gillar omslaget! Samt att jag inte för mitt liv kan förstå varför jag inte har varit på Highgate Cemetery när jag besökt London. Ett fruktansvärt misstag som ska rättas till å det snaraste. Kolla in deras hemsida så länge! Eller för den delen den här länken (som är dum och inte vill bli inklistrad). När hon researchade boken, arbetade Niffenegger som guide på kyrkogården och på hennes hemsida kan man se hennes egna bilder därifrån. Vilken anglofil biliofil med viktorianska, historiska böjelser kan låta bli att älska det?
15 november, 2009
Att dö en smula
13 november, 2009
Får får får?
Underbart vegetariskt
11 november, 2009
Döda försvunna människor och syskonsex
10 november, 2009
Fjäril med alla rätt
08 november, 2009
Every Last Sip Of Sookie
04 november, 2009
Me so evil
02 november, 2009
Bo i bil
31 oktober, 2009
Mord i bokhandeln
29 oktober, 2009
Auster bryter ny mark
25 oktober, 2009
Plötsligt händer det - igen
16 oktober, 2009
Allt du läser blir sant
Det är just vad som händer Hanna Demeter. Fast hon anstränger sig inte ens; det är snarare boken som kommer till henne. Det saknas växel när hon ska köpa frukt i affären och kassörskan föreslår Hanna att hon ska välja en bok istället. I alla hast tar Hanna en sliten sak med titeln Slumpens bok. Inte förrän ett tag senare börjar hon inse att det är något särskilt med den - för det verkar plötsligt som om boken handlar om henne. Det hon läser om i boken börjar hända runt henne.
Åsa Linds nya bok är en slingrande, fantasifull historia om ett udda barn med likadledes udda förmågor. Det är dock inte fråga om någon Harry Potter; Hannas förmåga är helt enkelt att hon är en Läsare. Närmare bestämt den enda läsare som kan läsa Slumpens bok på rätt sätt.
Samtidigt är det också en ganska tragisk historia; Hanna har trots att hon bara är tolv år gammal under en längre tid tagit hand om sin mamma efter att morfar och mormor gått bort. Mamman har någon sorts mentalsjukdom, pratar med figurer som inte finns och går inte att lita på. För att dölja hur det ligger till har Hanna och mamman flyttat runt, ständigt på väg till nästa stad när någon börjat undra hur det egentligen står till med dem.
Just skildringen av Hannas ensamhet och hennes enorma vilja att skydda och ta ansvar för mamman är det mest drabbande med boken. Det ger den en extra dimension utöver de mer magiska inslagen i resten av berättelsen, får den att bottna i en väldigt konkret verklighet. Och trots att jag gillar de surrealistiska, sagobetonade delarna, hade jag ibland önskat att Lind hållit sig lite närmare verkligheten. Inte alltid, men då och då. Det kan bli lite för mycket saga, lite för mycket fabel över det hela och då tappar man bort de underbara personligheterna som berättelsen kretsar kring. Det är synd. Med det sagt är ändå Slumpens bok en skön berättelse och jag lär inte glömma den i första taget. Placeras med fördel i händerna på lässugna, fantasifulla tolvåringar. Till jul, kanske?
12 oktober, 2009
Peta inte på min vampyr
09 oktober, 2009
Tolka tecken
06 oktober, 2009
Överdos av katt
Kanske passar Simons katt inte riktigt i bokform, åtminstone inte i en såpass tjock bok. Hade man gallrat hårdare hade reslutatet nog blivit bättre. Nu känner jag mig mest överdoserad på hela konceptet och det kan knappast vara meningen. Observera i sammanhanget att det krävs en rätt rejäl insats för att få mig trött på katter... En mindre fanatisk kattfantast hade nog tröttnat långt tidigare. Simons katt får bara en ensam tonfiskburk i betyg och det är i Kattland tyvärr ett mycket lågt betyg. Synd!
05 oktober, 2009
Vem älskar en kritiker?
02 oktober, 2009
Äntligen!
01 oktober, 2009
Den något bättre vintern
Tack vare SVT-filmatiseringen som gjordes för några år sedan, ser jag fortfarande Johan Gry framför mig när jag läser om kommissarie Winter. Det är fint. Den här gången har han tagit familjen på utflykt till tomten de köpt vid havet och är just i färd med att kasta smörgås med dottern när de upptäcker en död man några meter ut i vattnet. Inte bra. Familjeutflykt förstörd. När han dessutom blir tvungen att försöka reda ut vad som hänt med de två kvinnor som bragts om livet liggande i sina sängar, medan deras partners hävdar att de sovit - ja då blir det lite mycket för Winter. Han har mycket att klura ut innan han får stiga ut ur serien.