08 november, 2009

Every Last Sip Of Sookie

Egentligen är det ett mirakel att inte Sverige är invaderat av vampyrer. Jag menar, varför envisas med att bo i varma, soliga Louisiana och vara tvungen att sova bort hela dagen när de kunde flytta till Sverige och utan problem kunna ha det mörkt och skönt redan klockan fyra på eftermiddagen större delen av året? Ett mysterium.

Sådant funderar jag på när jag läser A Touch Of Dead, där Charlaine Harris samlat alla noveller hon skrivit om Sookie vid sidan av den vanliga serien. Enligt försättsbladet en samling för "all those readers who want every last sip of Sookie"; jag känner mig träffad. Särskilt som jag snart har sett alla avsnitten av andra säsongen av True Blood.

Några av novellerna har jag läst tidigare. Dracula Night är till exempel med i antologin Many Bloody Returns och Gift Wrap finns i julsamlingen Wolfsbane and Mistletoe. Även om Sookie fungerar bäst i det längre romanformatet, är novellerna trevlig läsning och fungerar bra som underhållning. Det är också ganska schysst att ha dem samlade i en bok istället för att vara tvungen att köpa alla antologierna - de har oftast väldigt varierande kvalitet. Charlaine Harris lånar dem sitt goda namn för att folk ska köpa dem och det brukar finnas en eller ett par noveller i varje samling som är bra, men sedan är resten... tja, vi kan väl vara snälla och säga lite mindre bra helt enkelt. I A Touch Of Dead får man det man vill ha omedelbart utan en massa skräp vid sidan av. Med undantag av den mindre lyckade Lucky, innehåller A Touch Of Dead en hel del läsvärt för alla Sookiefanatiker. Jag hoppas också att den kan vara den första av flera liknande, för det finns redan ett par nya antologier på väg ut med nya Sookieberättelser gömda bland en massa strunt och dem har jag ingen lust att köpa.
Missa för all del inte heller vidoerna på Penguins Project Paranormal, där man bland annat kan se en intervju med Charlaine Harris.
Har man tråkigt, rekommenderar jag också en titt på Facebookgruppen Les Temps Des Vampires fotosida, där man kan titta på bilder från deras Halloweenfest med Lestat/True Blood-tema. Ett Mecka för den som vill se tjocka vitsminkade människor inklämda i alltför trånga korsetter, en mardröm för den som fortfarande vill tro att vampyrfans kan vara någorlunda stilfulla.

5 kommentarer:

Maria sa...

Oh, Sookie-noveller. Dem får jag väl hugga tag i när jag är färdig med romanerna. Har just läst ut nr 6.

Annika sa...

Ja, det där med att Sverige borde vara perfekt för vampyrer har jag också tänkt på..Kiruna under vinterhalvåret borde ju vara deras drömställe! Dom borde ju inte ha problem med kylan direkt..

Förresten tänkte jag rekommendera Ilona Andrews böcker om Kate Daniels (Magic Bites, Magic Burns, Magic Strikes), dom påminner väldigt mycket om Briggs Mercy Thompson-serie som du ju gillar.

Calliope sa...

Vi är nog inte ensamma om att ha tänkt den tanken - det finns ju den där (ruskigt dåliga) filmen som handlar om vampyrer i Norrland. Har förträngt vad den heter... Och så finns det den andra filmen som jag inte heller kommer igåh vad den heter som utspelar sig i Alaska med samma tema och är marginellt bättre. Jag känner att jag borde plugga på mina filmtitlar här, men det kanske är någon annan som har bättre koll än jag på vad de heter..?
Ilona Andrews böcker har jag faktiskt inte läst. Jag har kollat på dem några gånger men inte riktigt vetat om de varit värda att satsa på eller inte. Men då kanske jag ska börja på den serien också. Tack för tipset!

Anonym sa...

Filmen som utspelar sig i Norrland heter "Frostbiten" och är riktigt usel, bortsett från repliken som går något i stil med "Ni kan ju alltid vänta tills solen går upp.. om en månad eller så".

Filmen i Alaska heter "30 days of night" och den gillade jag faktiskt. Ganska snyggt filmat, men tyvärr lite klyschigt slut.

/hon som tittar på lite för mycket skräckfilmer för sitt eget bästa ;)

Calliope sa...

Tur att någon har koll på sina filmtitlar! Tack!