11 november, 2009

Döda försvunna människor och syskonsex

Härmed lovar jag högtidligen att det här ska bli årets sista inlägg om Charlaine Harris. No more. Men det är ju liksom inte mitt fel att hon är produktiv och vanligtvis bra och att jag bara måste läsa allt hon skriver... Nu har jag åtminstone läst i kapp; när sista sidan i Grave Secret är vänd finns inget av henne som jag inte har läst. Känns tryggt. Och lite fanatiskt.

Grave Secret är fjärde delen i serien om Harper Connelly, kvinnan som efter att ha blivit träffad av blixten som tonåring fått förmågan att känna de döda. Hon kan tala om var deras kroppar befinner sig och vad de dog av, något hon numera försörjer sig och sin bror Tolliver på. Tillsammans åker de USA runt och hjälper folk att få klarhet i vad som hänt deras avlidna släktingar och vänner - naturligtvis inte ett helt problemfritt uppdrag.

Och bror, ja. Tolliver är egentligen inte släkt med Harper. De har vuxit upp tillsammans som syskon men har inga blodsband till varandra. Det saknade släktskapet är också den springande punkten när det kommer till min kritik av serien; Harper och Tolliver inleder nämligen en kärleksrelation med varandra en bit in i serien och det blir bara för mycket. Inte för att det hela skulle vara moraliskt tveksamt för det struntar jag i, utan för att det ger upphov till så fruktanskvärt många, fruktansvärt dåliga sexscener. Så dåliga att det får mig att få panik, faktiskt. Det lägger ett sunkigt dis över resten av handlingen och får mig att undra vad i hela Helsingland Harris tänkte när hon skrev det.

I Grave Secret är sexet dock ovanligt nedtonat, vilket omedelbart får effekt på berättelsen. De "riktiga" händelserna om jag får säga så, ges utrymme och allt blir väldigt mycket trevligare att läsa. Grave Secret ger också Harper möjlighet att äntligen få reda ut vad som hände under hennes uppväxt, något som känns mycket välgörande. Harper är en så trasig människa att det nästan gjort ont att följa henne i seriens tidigare delar, så det är skönt att hon får ordning på saker och ting nu. Samtidigt känns slutet i Grave Secret väldigt mycket som slutet på hela serien; det finns inte så mycket mer att säga. Jag vet inte om Harris planerar några fler delar i serien, och jag skulle nästan föredra om hon lät den ta slut här. Det har varit hennes mest tveksamma serie från början, men med Grave Secret skulle den åtminstone sluta med flaggan i topp. Låt oss hålla tummarna för att hon skriver vidare på Sookie och börjar på något nytt istället.

6 kommentarer:

Arina sa...

Du måste ha en ganska stor Harris-samling. Hur många böcker är det?

Jag har favoritförfattare som jag vill ha allt av men hittills har jag inte kommit så långt i mina samlingar.

Calliope sa...

Nu fick du mig att gå till hyllan och räkna :)
Jag har 28 som hon skrivit på egen hand samt två antologier som hon har redigerat.
Vilka vill du ha allt av? Jag är nyfiken!

Arina sa...

Anthony Price, David Brin och Charles Stross. Sedan vill jag i alla fall ha all sf av C J Cherryh.

Jag tycker det låter helt underbart att ha 28 böcker av en och samma författare. Det låter som kärlek.

Calliope sa...

Det är kärlek!

Cia sa...

Nej! Fortsätt skriv om Charlaine :) Vi vill ju alltid veta mer!

Calliope sa...

Okej! :)