12 oktober, 2009

Peta inte på min vampyr

För mig - som under flera år inte visste något bättre här i världen än Pearl Jam, Nirvana och Alice in Chains - för mig dog grungen i samma stund som Veckorevyn hade ett flersidesreportage med "senaste grungemodet". Taniga modeller med rutiga skjortor över trasiga klänningar fick mig att helt tappa lusten. Hela idén med musiken var puts väck. Det är inte förrän nu på senare tid som jag lyssnar på mina gamla skivor igen, för nu får jag vara ifred och tycka om dem på egen hand.

Samma känsla som när jag läste Veckorevyn drabbar mig med full kraft när jag i senaste numret av Elle hittar först en lång intervju med Robert Pattinson och sedan ett Elle Club-erbjudande att köpa hela Twilightserien för bara 435 kronor inkl frakt. Bläddra lite längre och du hittar uppslaget 4 x vampyrnytt, titta på deras hemsida och hitta glada tillrop över att Vanity Fair har en Twilightblogg... då känner jag att det börjar bli för mycket. Funderar på att trycka upp knappar med texten Rör inte mina vampyrer.
För visst är det kul att en hel generation tapetserar sina tonårsrum med vampyrposters, visst är det kul att Charlaine Harris har blivit så känd att SVT av alla kanaler visar True Blood. Men jag blir extremt anti. Hela (eller åtminstone halva) grejen med vampyrficition är ju att den är något udda, något som pågår parallellt med den vanliga världen. Inte något som kreti och pleti konsumerar dagarna i ända. Kalla mig barnslig eller fisförnäm - jag vill ha mina vampyrserier för mig själv.

Det är lite som när din favoritlåt plötsligt blir en hit och spelas på radion dagarna i ända tills du inte längre minns vad det var som fick dig att tycka om den från början. Dessutom - visst är det hemskt att se böckerna du själv gillar i händerna på någon du absolut inte tycker om? Rysningar. Eftersom jag är för beroende av vampyrfiction för att sluta tvärt, blir det till att hitta andra böcker istället nu när både Harris och Meyer älskas till döds. Får väl se det som en utmaning. Under tiden lagrar jag Harris, Meyer och de andra för att ta fram dem igen om några år när det hippa folket för länge sedan glömt vem Edward var.

*****************************************
För övrigt hörde jag också rykten om att senaste numret av Playboy har vampyrtema. Hepp.

8 kommentarer:

Annika sa...

Förstår precis hur du känner dig! Men man kan ju hoppas att hypen leder till att fler börjar skriva den typen av böcker och att det i slutändan ger oss fler böcker att bli beroende av :)
Förresten, har du läst Jennifer Rardins böcker om Jaz Parks? Inte lika mycket "romance" mer action men dock såväl vampyrer som andra övernaturliga varelser.

Linda sa...

Det är jobbigt när ens favoriter blir allmängods. Jag gör som du, vare sig det gäller böcker, mode eller musik. Lägger undan, och tar fram några år senare.

Har du förresten läst Tom Hollands vampyrböcker? Mitt bibliotek har bara köpt in en, The Vampyre, så det är den enda jag läst hittills men eftersom jag gillade den ska jag nog köpa ett par av de andra.
http://lindalovesbooks.blogspot.com/2009/08/vampyre-by-tom-holland.html

Gothique sa...

Jag vet inte om den här hypen egentligen leder till fler vampyrböcker, det är väl snarare så att de som finns märks mer. Och dessutom är det ju bara några få böcker det snackas om i media (typ Meyer och Harris). Jag fick en liknande känsla när jag såg Skräckministeriet för ett par veckor sen. Skrev om det här: http://gothique.blogg.se/2009/september/utkast-efter-det.html

Johanna Ålander sa...

Jag skulle köpa en sådan knapp direkt.

Calliope sa...

Det låter som om jag
1) måste köpa åtminstone ett par vampyrböcker till - tack för tipsen!
2) kanske borde börja tillverka knappar? verkar vara en växande marknad...

Skräckministeriet, ja! Shit så besviken man kan vara på en programserie! Jag trodde det skulle bli hur kul som helst men hittills har det definitivt inte levt upp till förväntningarna. Ytligt, hoppigt och vad fan är det med de där mörkrumssekvenserna?? Satsa på att göra ordentliga reportage istället! Praktexemplet var förra veckan; man har med John Ajvide Lindqvist men låter honom bara prata ett par meningar och klipper istället raskt över till mörkrumsvinjetten (som får pågå lika länge som intervjun). Varför? Den är INTE stämningsskapande.

Elin W sa...

Amen! När Meyer kom med sin första bok blev jag glad för varje människa som jag lyckades lura på att läsa den. Nu känner jag bara en stor trötthet kring hela vampyr-hypen. Jag måste nog byta obsession tror jag. Några förslag på mindre uttjatade övernaturliga väsen att tillbe?

Johanna Ålander sa...

Det spås ju att nästa stora hype ska bli varulven. Vad ska man förvänta sig, en dålig filmatisering av Kitty-serien av Carrie Vaugnh? Hu..

Bokomaten.. sa...

NEEEEJ! Rör inte Kitty! Tänk om de gör en dålig äventyrssöndagsserie av serien!

Och appropå det här med om det skrivs mer vampyrböcker eller om de som finns märks mer.. jag är rätt säker på att det även skrivs mer, men inte nödvändigtvis bra böcker. Jag menar, förlag är också vinstdrivande, märker man vart vinden blåser så försöker man kanske hoppa på trenden om man kan tjäna en hacka?