02 december, 2009

Death by cow

För länge sedan såg jag filmatiseringen av Göran Tunströms Juloratoriet. Jag minns noll och intet av den - bortsett från att det var någon som blev nedtrampad av en hel skock kor i början. Var det Lena Endre, möjligen? Ni får rätta mig om jag har fel. Hur som helst minns jag att jag hade svårt att koncentrera mig på filmen, eftersom jag helt opassande, började fnissa åt ko-incidenten och därmed hamnade i helt fel sinnesstämning inför resten av berättelsen.
Nu läser jag SvD och får en flashback. Ko + seriös författare = fniss. Tydligen har några forskare kommit fram till att Jane Austen kan ha dött av tuberkulos från kor. Detta har de kommit fram till genom att studera hennes korrespondens per brev. Ooookeeej. Det finns forskning om allt.
Det blir svårt att läsa Pride and Predjudice framöver.
Ko + seriös författare = fniss. Mu Austen, Mu.

4 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Det var Endres rollfigur som trampades ner av korna. Stackarn. Sen fick hon spöka i resten av filmen.

Angående Austen så påstås Elizabeth Bennet i P&P anförtro sig åt en gris (Lady Ambrosia) i tv-serien Lost in Austen (som handlar om en modern tjej som förflyttas rätt in i P&P-boken). Det kan jag inte låta bli att tänka på när jag läser boken nu. Möjligen är till och med grisar ännu mer fnissvänliga än kor.

Jag läste också det där om tbc och kor och Austen förresten, och jag skulle gärna vilja veta hur man precis har härlett hennes sjukdom via uppgifter i hennes brev.

Anonym sa...

Filmen var ju fullständigt värdelös! Iaf jämför med boken som är fullständigt fantastisk (om jag minns rätt och det tror jag).

Calliope sa...

Kanske har man hittat ett brev där det står "kon hostade på mig imorse"? ;)
Jag undrade också hur de hade kommit fram till det...

Har f ö inte sett Lost in Austen. Är den bra?

Vixxtoria sa...

Jag gissar att de har jämfört när hon har beskrivit sjukdomssymptom i brev osv med sådana som är typiska för (ko-)tbc. Att kor kan få tbc är däremot inte så konstigt, utan ganska välkänt. (Fast ironiskt nog var faktiskt en av de föreslagna kurerna _mot_ tbc en gång i tiden just att flytta in i små sovsalar eller lägenheter i lagårdar. Det skulle vara särskilt bra luft där.)

Och Lost in Austen? Oooooo! Jaaaa! Så bra.

Kolla trailern här:

http://www.youtube.com/watch?v=BfPmwtOOUOs