26 december, 2009

Sjukt spännande julläsning

Efter att ha fått Suzanne Collins bok Hungerspelen rekommenderad till mig upprepade gånger från pålitliga - och envisa - källor, lånade jag den på biblioteket häromdagen och bestämde mig för att göra den till juldagsläsning. Ett mycket bra beslut, visade det sig. Det var ju sjukt spännande! Enda invändningen jag har är att den tog slut för snabbt och dessutom hade en cliffhanger i sista kapitlet; det blir ett problem nu när biblioteket är stängt några dagar och jag inte kan få tag på fortsättningen. Ynk.

Hungerspelen handlar om ett framtida Amerika, eller rättare sagt resterna av det. Landet kallas då Panem och är uppdelat i olika distrikt som alla lyder under den strikta regimen i huvudstaden. För att hålla distriken i schack och påminna dem om hur man slår ner varje försök till uppror, arrangerar ledarna varje år tävlingen Hungerspelen, en synnerligen grym tävling. I Hungerspelen väljs en flicka och en pojke ut från varje distrikt för att på liv och död tävla i en av spelledarna kontrollerad vildmark. Det kan vara öken, berg, vildvuxen skog eller vad som helst - oavsett miljö går det ut på att ha ihjäl så många av sina konkurrenter som möjligt. Den som klarar sig till sist vinner och får lov att återvända hem. Tävlingen direktsänds dessutom i tv och samtliga invånare tvingas titta.

Låter det skumt? Väl skruvat för att vara en ungdomsbok? Tja, originellt är det definitivt. Men det är också en strålande idé som säkert kommer få både en och två läströtta tonåringar att läsa som besatta. Gör inte misstaget att välja bort den även om du passerat tjugoårsstrecket heller - den fungerar alldeles utmärkt till vuxna också. Collins skriver extremt spännande om än lättläst och har skapat huvudpersoner man bryr sig om. Här finns också en inte så liten dos mycket hälsosam girl power; Katniss som vi följer är en oerhört självständig tjej som klarar allt och mer därtill men ändå känns trovärdig. Hela upplägget med den onda regimen som kontrollerar medborgarna är också snyggt gjord och väcker tankar om hur samhället fungerar. Både nyttigt och intressant med andra ord, men skrivet på ett sätt som gör att det aldrig någonsin finns en död stund. Hungerspelen är spänning från början till slut och jag kommer hänga på låset till biblioteket för att få låna fortsättningen Fatta eld.
*******************************************
Kika gärna in på Suzanne Collins hemsida!

6 kommentarer:

Holly Hock sa...

Håller med. Och det finns så mycket i den här att diskutera. /Therese

Bokbabbel sa...

vad bra att du läste och ännu bättre att du gillade! Jag var själv väldigt förtjust

Boktoka sa...

Men ÄNTLIGEN Calliope!!! (och puh vilken tur att du gillade...)

Hoppas du får sköna mellandagar!

Bokomaten.. sa...

Åh, den här fick jag i "julklapp" av Vixxtoria och den har stått på att läsa listan hur länge som helst.. efter att några av "måste-läsa" böckerna blivit lästa i jul så kommer den här att bli läst av en Bokomat när dig... det har jag fått lova så många att jag nog nästan måste..:-) Jag har hört så mycket om den att jag lyckats bokprata om den ändå dock.... det är nog den enda bok jag kunnat göra det med faktiskt...

Maria sa...

Den är verkligen asbra, en sån där som man inte vill släppa. :)

Matilda sa...

Så bra att du också gillar Hungerspelen! Och så hemskt att inte kunna få tag i fortsättningen!