01 december, 2007

Inte min kopp te

Har spenderat eftermiddagen med att sätta upp det första julpyntet samtidigt som jag såg på reprisen av Läckberg & Rudberg, Tv4+'s nya glamourösa litteraturprogram. Var lite nyfiken på det efter att ha läst Ylvas brutala (och underhållande) sågning. Så jag slog mig ner, knaprade pepparkakor och väntade på att bli upprörd över litteraturmisshandeln. Såg nästan fram emot att bli indignerad.

Men inget hände. Jag kan inte riktigt se vad problemet är. De gör ett hyfsat lätt och ytligt underhållningsprogram om hyfsat lätt och ytlig underhållningslitteratur. So what? Det är väl helt ok? Det är inte min kopp te för jag är inte i målgruppen de riktar sig till, men är man det så tror jag att det funkar utmärkt.

Jag tycker snarare att Camilla Läckberg fått ta väl mycket kritik, ända sedan debatten i somras med bl a Leif GW. Hon har aldrig utgett sig för att skriva något annat än underhållning och hon är duktig på det hon gör. Det är inget som får mig att gå i brygga och hennes böcker kommer inte att finnas kvar om hundra år, men det är knappast meningen heller. Att döma hennes böcker utifrån samma mall som man bedömer tyngre skönlitteratur är orättvist mot båda parter. Det finns olika typer av böcker för olika tillfällen och för olika läsare. Så varför inte göra olika typer av litteraturprogram? Det är väl bara bra?

3 kommentarer:

Country Girl sa...

Det är inte själva programmet i sig som jag opponerar mig mot, utan den tidsanda och attityd som det är uttryck för.
Jag håller med om att Läckberg har fått lite väl mycket stryk, för hon har aldrig utgett sig för att skriva något mer än just underhållningslitteratur, så visst är det fånigt och dumt att ens försöka jämföra henne med något mer substantiellt (sedan var ju de i debatten inblandade herrarna lika löjliga som vanligt).
Men som sagt, det är det konsumtionsraster som läggs över allting och den babbliga substanslösa diskurs som råder inom de flesta mediarelaterade och numera också kulturella områden - som syns mest åtminstone - som jag ifrågasätter. Det är det faktum att allting bedöms och ges utrymme efter vilket underhållningsvärde det kan ha och om det finns någon smaskig kändisfaktor inblandad som berör mig illa. Och som jag uppfattar det är TV4 och Amelia Adamos tomma magasin ett par av denna ideologis främsta förespråkare. Hela den världen och dess uttryck är som ett syntetiskt sötningsmedel. Det finns INGENTING innanför och inte ens det som det utger sig för att ge - sötma - är äkta.
Så visst: programmet har säkert en massa tittare och som tur är så slipper jag vara en av dem om jag inte vill.
Suck. Jag är nog för gammal för att acceptera den oförblommerade underhållningen helt enkelt...

Calliope sa...

I det här fallet lades ju det där konsumtionsrastret över produkter som lämpade sig för det, så då var det väl helt ok.
Men visst, rent generellt hade man gärna sett lite mer kvalité i debatten både här och där... Antar att vi får stå för det inslaget själva :)

Country Girl sa...

Haha, just det. Åtminstone försöka..