31 december, 2007

Årets guldstjärnor går till...

Årets sista dag - det är hög tid att sammanfatta 2007. Tyvärr går det ganska lätt; bokåret 2007 har inte varit något bra läsår för mig. Dels har jag läst ovanligt få böcker, 55 st mot vanligtvis ungefär det dubbla, dels har många läsprojekt strandat halvvägs. Sällan har så många böcker blivit liggande med bokmärken som aldrig tagit sig förbi sidan 100. Många av dem är dessutom böcker som jag enligt all logik borde gilla (Pessls Fördjupade studier i katastroffysik och Setterfields Den trettonde historien är två sådana exempel) men som ändå av någon anledning inte har fångat mig. Kanske har jag bara varit ovanligt kräsen?


Men några guldstjärnor med chokladkant tänker jag ändå dela ut. Here it goes; best of 2007:

Årets klassiker: Charlotte Brontë - Jane Eyre
Köpte en fin utgåva på bokrean och hade himla trevligt i Janes sällskap i somras eftersom här bjuds på något så ovanligt som romans, prasslande stora klänningar och feminism samtidigt.

Årets fantasy: Stephenie Meyer - Twilight & New Moon
Edward oh Edward, du ljuva varelse.... Krossar all konkurrens bara genom att vifta på ögonfrasarna och flasha huggtänderna. Nu väntar vi bara på att Eclipse ska komma i liten pocket samt att filmen ska bli klar (även om jag är lite skeptisk till den senare).

Årets mest efterlängtade: JK Rowling - Harry Potter and the Deathly Hallows
Lika delar hysteri för att äntligen få veta hur det slutar och saknad över att en fantastisk serie är till ända. Applåd till Rowling som fått miljoner kids att läsa tusentals sidor och som dessutom lyckades avsluta det hela på ett snyggt sätt.

Årets biografi: Anders Wahlgren - Sigrid & Isaac
Otroligt spännande och enormt väl researchat om ett konstnärspar som aldrig upphör att fascinera, dessutom kompletterat med unikt bildmaterial.
Årets historiska roman: Michel Faber - The Crimson Petal and the White
Sällan har 800 tätskrivna sidor gått så snabbt att läsa. Mycket levande miljöer & gestalter i en ruggigt spännande berättelse.

Årets deckare: Johan Teorin - Skumtimmen
Debutant som slår sina äldre kollegor i genren med hästlängder. Originell, läskig, överraskande. Jag kommer förmodligen aldrig våga åka till Öland efter att ha läst den - tänk om Nils Kant lurar kvar...

Årets surrealistiska upplevelse: Haruki Murakami - Fågeln som vrider upp världen
Skitcool. Omöjlig att beskriva. Läs den.

Årets snyftis: John Grogan - Marley och jag
Ytterst få böcker pressar tårar ur mig men det lyckades den här med. Först för att den var så rolig och sen för att det var så tragiskt när Marley forsatte till hundhimlen.


Och så de som får varsin rutten tomat:

Årets mest överskattade: Maryse Condé - Färden genom mangroven
Urtrist kolonialfiktion som inte ger mig någonting.

Årets mest lågbudgetporriga: Charlaine Harris - An Ice Cold Grave
Min favvoskräckförfattares absoluta lågvattenmärke. Skulle också lugnt kunna ta hem Bad Sex Award om jag delade ut något sådant.

Årets mest obegripliga: Lian Hearn - Vid hägerns skarpa skri
Obegripligt omotiverad uppföljare som helt och hållet förstör en i övrigt suverän serie. Tycks närmast drivas av en vilja att hämnas på sina egna karaktärer.
Ian McEwan - On Chesil Beach
Ofullgånget kammarspel där man struntar i hur det går för gestalterna eftersom det känns som att de är så korkade att de förtjänar allt elände som kommer i deras väg.


Så till frågan om man ska tillåta bubblare på bra-listan. Naturligtvis, man ska inte vara snål med bubbel på nyårsafton. Bra, men utan utmärkelse: Åsa Linderborg - Mig äger ingen, Kirsten Miller - Kiki Strike, Jessica Kolterjahn - Ut ur skuggan, Maria Sveland - Bitterfittan, Jacqueline Winspear - Maisie Dobbs & Birds of a Feather, Shanna Swendson - Damsel under stress samt Alexandra Potter - Me and Mr Darcy. Så, nu får det vara slut på beröm.

Hade jag inte varit däckad med migrän igår hade förmodligen någon sorts utmärkelse gått till Louise Welsh för hennes roman The Bullet Trick som jag läser just nu. Eftersom jag inte kunde läsa igår blev den aldrig utläst 2007, men annars är den en stark kandidat. Hur bra som helst om den lätt bedagade illusionisten William som råkar ut för ruggiga händelser i Berlins kabarévärld. Jag lär återkomma med lovord.

Nu ska jag gå ut i det vackra men kalla vädret och suga i mig de sista andetagen av 2007-luft. Ha ett riktigt gott nytt år allesammans!


***************************************************

1 kommentar:

Anonym sa...

"Vid hägerns skarpa skri" - OMG, jag orkade inte ens läsa en fjärdedel. Helt meningslös. Och då älskade jag ändå de första tre böckerna. Tyvärr har den skrämt mig så pass att jag inte ens gitter öppna den senaste, "Och himlens vida väv". Den kanske är bättre ... fast om den är det så lär det inte vara jag som tar reda på det i alla fall.
/En annan bokhandelsmedhjälpare som dignar under returhögarna ("Makalösa McModig" - 2 ex sålda på ett halvår trots Månadens erbjudande och allt ... och varför måste den vara så satans tung?!!)