22 december, 2007

The bitter end

Jag har hittat en ny kategori människor som bör straffas med lagens strängaste straff: författare som förstör sina egna verk. De förtjänar allra minst dekapitering. Efter att under större delen av december kämpat mig igenom de dryga sexhundra sidorna i Lian Hearns Vid hägerns skarpa skri är jag inte bara bitter över att ha slösat upp en massa tid på något som borde ha kvävts i sin linda utan även bestört. Lian Hearn måste ha blivit knäpp. Varför skulle hon annars förstöra sin egen serie?

För det är just det som hänt. De tre första delarna om klanen Otori (Över näktergalens golv, På kudde av gräs och Under lysande måne) är hur bra som helst och ända sedan jag fick höra att det var en fjärde del på väg har jag väntat ivrigt. Till och med väntat på att den ska komma i pocket bara för att jag är en sådan nörd att jag absolut måste ha alla delarna i samma sorts utgåva... Och vad får jag för det? Jo, ett sämre slut!

Jag tyckte att det var lite underligt att Lian Hearn alls skrev en fortsättning eftersom serien redan kändes komplett. Kanske saknar hon sina karaktärer, tänkte jag. Det intrycket förstärktes när kapitel efter kapitel gick utan att så värst mycket hände. Och det hade jag i så fall kunnat förlåta, men när hon spenderar de sista hundra sidorna med att mycket målmedvetet förstöra allt hon har byggt upp och fullständigt ödelägga samtliga karaktärers liv - då blir jag arg å klanen Otoris vägnar. Vad sysslar hon med? De var ju lyckliga! Och jag också! Slutkapitlet suger så mycket att det är helt otroligt och när man läst den sista raden är man helt deprimerad. Allt ligger i ruiner och de karaktärer man lärt känna och som man räknar som sina närmaste fiktiva vänner - ja, de är antingen döda eller lider alla helvetets kval.

Så varför, Lian? Är du bara dum eller är du ond på riktigt? Jag ska läsa om seriens första tre delar och intensivt försöka förtränga att jag någonsin ens hört titeln Vid hägerns skarpa skri. Fy skäms Lian!

5 kommentarer:

Sarah sa...

Jag håller helt med dig. Det fanns tillfällen i boken där jag grät av frustation över hur Lian Hearn förstörde Sagan om klanen Otori.
Sen så fick en viss karaktärs personlighetsförändring mig att ogilla boken ännu mer.

Jag tycker destu mer om Och himlens vida väv - som utspelar sig innan Över näktergalens golv. Om Sagan om klanen Otori hade avslutats i Under lysande måne så hade det varit perfekt.

(Och himlens vida väv handlar dessutom om Shigeru, vilket gör den ännu intressantare)

Erika sa...

Hemskt att demolera sitt eget verk sådär och på köpet göra alla sina fans besvikna och bedrövade. Man kan verkligen fråga sig varför.

Jag har Sagan om Otori väntades i bokhyllan... Jag kanske gör bäst i att bara läsa de tre första delarna och helt sonika strunta i den fjärde?

Calliope sa...

Sarah: Så glad jag blir av att höra att Och himlens vida väv är bättre - då vågar jag läsa den! Jag var ruggigt tveksam efter det här, kan jag säga. Jag förstår verkligen inte poängen. Hatar hon sina karaktärer?
Erika: Lika bestämt som jag avråder från att läsa del 4, lika bestämt rekommenderar jag de tre första; de är sjukt bra! Men låt som sagt 4an stå, så lever du i lycklig ovisshet...

Anonym sa...

God Jul Calliope :).

Calliope sa...

God Jul till dig också Agnès! Och till alla andra...