06 augusti, 2008

I väntan på vampyr: bröd

Läskig iakttagelse: Det är någonting med väntan på Breaking Dawn som får mig att baka bröd. Igår bakade jag som bekant bullar ur Leilas A Piece of Cake och nu är jag i färd med att baka vallmobröd ur Wenche Frölichs Bröd. Jag vet inte vad det här beteendet tyder på, men det känns en smula oroande.

Tills jag har kommit på vilket psykiskt problem tvångsbakandet är ett symptom för, tipsar jag om mina favoritböcker när det gäller bakning. Gäller att utnyttja galenskapen på bästa vis.

Nämnda Wenche Frölichs Bröd är en klassiker i sammanhanget. Här finns recept på allt från enkla frallor till briocher, pitabröd, focaccia och havrelimpa. Dessutom finns en hel del förslag på olika trevliga pålägg och röror att äta till. Jag har haft boken i några år och hunit prova ganska många av recepten, som är genomgående pedagogiska nog att hålla en från de mest ruggiga sakerna som kan hända en intet ont anande bagare. De är lätta att följa och har inte sådär tokmånga ingredienser eller moment som vissa andra (läs Jan Hedh). Boken saknar inte heller inslag av humor; i receptet på vitlöksbröd står det att det kommer att dofta härligt när man gräddar det. Jag provbakade och konstaterade att Wenche antingen har näsförstoppning eller också ett gott sinne för ironi. Helvete, vad det stank! Fast brödet blev verkligen gott.

Jag gillar också Matbröd av Tulla Grünberger. Den är mer inriktad på limpor och lite grövre bröd och saknar Frölichs exotiska brödsorter. Istället finns här fantastiskt bra recpet på lite mer substantiella bröd att sätta tänderna i när man vill ha något att bli ordentligt mätt av. Även här är recepten enkla att följa och de har lagom många mjölsorter och kryddor för att det ska bli av att man gör dem. Här finns bland annat knäckerbröd som är otroligt gott, och små mörka tekakor som smakar yummi med stark ost till en kopp te.

Så glöm alla andra fancy pansy bakböcker (återigen, läs Jan Hedh) med tjusiga recept. Bröd och Matbröd är två böcker som verkligen är gjorda för att användas. Perfekta för hobbybakaren som vårdar sin vampyrlängtan genom att knåda deg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, ja bröd kan man ju oxå sätta tänderna i!
(sorry, dåligt skämt...) -_-'

Martina sa...

Ja, "Matbröd" har jag lånat av en kompis, men jag måste nog köpa den själv - jag skulle vilja baka mig igenom hela boken! Hittills har jag bara prövat ett recept, kalljäst vitt bondbröd (med lite av vetemjölet utbytt mot rågmjöl) och det blev väldigt bra.