23 juni, 2008

Ny Curtis Sittenfeld i höst

Mellan åskskurarna surfar jag på Amazon (vågar inte ha i datorn när det blixtrar som mest, feg som jag är) och finner till min förvåning att Curtis Sittenfeld har en ny bok på väg. 2 september kommer American Wife. Varför har jag inte vetat om det? Tänk om jag - ve och fasa - har legat av mig på bokbevakningen? Hur mycket annat finns det som jag missat? Känner att det kommer bli en timme eller två av maniskt letande för att lugna nerverna. Skrivande av listor. Avbockande av favvo-författarna.

Men nåväl, Sittenfeld var det. Lite överraskande tema: American Wife handlar om presidentfrun Alice Blackenwell som upptäcker att hon levt sitt liv i opposition mot sig själv - hon gör hela tiden våld på sig själv och sin personlighet för att leva upp till andras förväntningar på hur någon i hennes position ska uppföra sig. Jag läser hos förlaget:

In Alice Blackwell, New York Times bestselling author Curtis Sittenfeld has created her most dynamic and complex heroine yet. American Wife is a gorgeously written novel that weaves class, wealth, race, and the exigencies of fate into a brilliant tapestry–a novel in which the unexpected becomes inevitable, and the pleasures and pain of intimacy and love are laid bare.
Ooh, låter bra. Lite flådigt amerikanskt kanske, men ok. Jag tror verkligen att Sittenfeld är rätt författare att skriva den typen av berättelse, duktig som hon är på att psykologiska porträtt av kvinnor som inte riktigt passar i den roll de givits. (För det är ju någonstans ändå det hennes båda tidigare böcker handlar om.) (Vilket får en att undra hur Curtis själv trivs i sin roll? Hm.) Annan undran: är inte Sittenfelds karaktärer påfallande ofta rätt lealösa? Låter sig liksom ledas hit och dit av andra personer/av omständigheterna utan att själva ta kommandot, trots att det gör dem olyckliga? Måste tänka mer på det.

Min enda invändning är att det känns lite lamt publikfriande att ge ut en bok om en presidentfru i valtider. Men den invändningen är så tiny tiny att den omedelbart drunknar i glädjen över att hon har en ny bok på väg ut. Måndagen ser genast mycket trevligare ut. Eftersom jag är ledig idag såg den inte direkt otrevlig ut innan heller, men ändå. Ni vet. Nu ser den sådär fin ut som en dag med en bra bok kan göra. Som om den fått en guldstjärna i kanten.

10 kommentarer:

Hermia Says sa...

Oj! En till bok att se fram emot.. Gillar Sittenfeld! Är också nyfiken på boken du läser nu, bockade för den i SvB-katalogen.

Anonym sa...

Det var en rolig nyhet, även fast jag kommer få vänta ett tag på den eftersom jag enbart läser på svenska. Jag älskade verkligen "en klass för sig", jag var helt fast i den och har tänkt på den ibland sedan dess.
Medan hennes senaste bok "mannen i mitt liv" inte alls berörde mig, visst den var bra, men ändå medioker. Så jag håller tummarna för denna.

Anonym sa...

Mannen i mina drömmar, så hette den visst

Calliope sa...

Håller med; "Mannen i mina drömmar" levde inte upp till sin föregångare. Men jag hoppas mycket på "American Wife", även om jag under dagen hört illavarslande rykten om att dess huvudperson är modellerad på Laura Bush... :)

Anonym sa...

Kan det vara sant, i så fall kan man ju undrar hur denna bok kommer att vara. Laura Bush är ju rätt otäck, eller rättare sagt hela klanen Bush är otäck.

Anonym sa...

Oj, jag blir riktigt nyfiken! Vet inte om det är bra eller dåligt - jag hade bestämt mig för att inte läsa mer Sittenfeld---

Anonym sa...

Ja, många böcker finns det därute och en av dem är för mig självklart pocketboken Doktor Limericks skrattsalva som jag gav ut i höstas på eget förlag. Men Calliope, ingen mäktar ju med att bevaka alla böcker. Som framgår av titeln är jag helt insnöad på limerickar sedan jag häromåret vann i en limericktävling för västsvenska läkare och nu dessutom har gott om tid som nybliven pensionär. Försöker läsa ifatt den skönlitteratur jag inte hunnit med under arbetslivet. Och skriver alltså limerickar. Fann att jag hade lätt för att skriva skämtvers och har fortsatt skriva i denna genre. Gav alltså i höstas ut mina allra bästa limerickar som pocket.Den har fått flera fina recensioner, bl.a.av Rolli Fölsch, årets lektör 2007 vid Bok-och Bibilioteksmässan, och nu har nästan hälften av landets bibliotek tagit hem boken.Den är bl.a., enligt många, en jätterolig presentbok och kan köpas hos nätbokhandlarna där AdLibris f.n.har lägsta pris med 87kronor.
Men till saken. Har nyligen startat en blogg på http://skrattsalva.blogspot.com/ där jag publicerar egna limerickar och skriver om limerickvers. Där har jag nyligen utlyst en limericktävling som pågår september månad ut och där bästa limerick i tävlingen vinner 5000 kronor och näst bästa 2500 kronor.
Läs gärna mer om tävlingen på min blogg. Inbjuder nu dig Calliope och dina läsare till tävlingen liksom jag senaste dagarna inbjudit flera andra bloggare och bloggläsare. Du verkar ju vara flyhänt vid tangentbordet Calliope och kan säkert få till en rolig limerick kanske om litteratur eller annat ämne. Man mejlar sina tävlingsbidrag direkt till tävlingsredaktionen på mitt förlag SONULF på e-postadressen uherrstromer@gmail.com Endast tidigare opublicerade limerickar kan delta i tävlingen och de bör helst hålla sig över bältet för att falla tävlingsjuryn i smaken.
Välkomna!
Beklagar att jag brutit mot bloggarens första budord att hålla kommentartexter korta. Skall försöka bättra mig. Men mina limerickar är ju desto kortare; endast fem rader.
Doktor Limerick

Calliope sa...

Nej Dr Limerick - bloggarens första regel är att inte spamma folks bloggar med oväsentligheter ;)

Bokbabbel sa...

Förvånad att du inte visste, jag har haft boken inskriven i min vill-läsa-bok länge redan :) Det är ett bra bokår i år!

Anonym sa...

Jag gillade inte alls Sittenfields första bok, så jag skippade den andra, men den här låter lockande, faktiskt. Skriver genast upp den i min bokbok :)